Nizozemci v referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k EU, účast voličů byla nízká

Nizozemci v referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii většinou přibližně 61 procent hlasů. Vyplývá to z předběžných propočtů výsledků referenda, které je podle agentury DPA platné. Účast na hlasování totiž činila podle oficiálních údajů po sečtení zhruba 80 procent hlasů přibližně 32 procent, přičemž referendum je platné při alespoň 30procentní účasti. První odhady přitom spíš naznačovaly, že potřebné hlasovací účasti dosaženo nebylo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští studenti na akci v Kyjevě podpořili dohodu o přidružení země k EU

Ukrajinští studenti na akci v Kyjevě podpořili dohodu o přidružení země k EU | Zdroj: Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte už prohlásil, že vláda ratifikaci dohody přehodnotí. "Pokud je referendum platné, nemůžeme dohodu jen tak ratifikovat," prohlásil Rutte v nizozemské televizi.

I při překročení třicetiprocentního limitu účasti je referendum právně nezávazné. Předem ovšem panovaly obavy, že odmítavý výsledek může představovat politickou komplikaci ratifikace dohody a může posloužit euroskeptikům jako důkaz rostoucích pochyb veřejnosti o směřování celé Evropské unie.

Průzkumy před referendem, které bylo chápáno jako obecnější vyjádření pohledu Nizozemců na EU, předvídaly vítězství odpůrců dohody. Nizozemci hlasovali v době, kdy jejich stát předsedá unii.

Asociační smlouvu s Ukrajinou už dříve ratifikoval nizozemský parlament. Od roku 2015 ale platí v Nizozemsku zákon, který umožňuje vypsat referendum, pokud se pro jeho uskutečnění najde alespoň 300 tisíc podpisů.

Dnešní hlasování inicioval nizozemský satirický web s protievropskými spolky, k nimž se připojila třeba krajně pravicová, populistická Strana pro svobodu Geerta Wilderse. Celkem se podařilo sehnat 400 tisíc podpisů.

Celá kampaň proti smlouvě byla vedena v duchu, že dohoda je dokladem „bruselského diktátu“ a otevřením dveří pro Ukrajinu, aby vstoupila do EU. Asociační smlouva ale automaticky neznamená, že se Ukrajina stane členem unie.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme