O repatriaci Romů z Francie se na summitu mluví spíše v kuloárech

Mezi Bruselem a Paříží to jiskří. Důvodem je hrozba Evropské komise, že zahájí s Francií řízení pro porušení unijního práva při zacházení s romskými přistěhovalci. Napětí panuje i mezi Paříží a Lucemburkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Summit eurozóny v Bruselu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Evropská komise

Téma se skloňuje i na dnešním mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. Některá média sice píší, že dokonce zastínilo běžná jednání na summitu, který se má věnovat hlavně budoucnosti evropské ekonomiky. Téma se ale spíše přesunulo do kuloárů a v oficiální části příliš nerezonuje. V kuloárech se ale určitě o slovech Nicolase Sarkozyho a jeho ministra pro evropské záležitosti mluvilo.

Politici si ale spíše zatím vyměňovali úsměvy, plácali se po zádech a žádné agresivní projevy k vidění a slyšení nebyly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák a Jan Pokorný mluvili v Odpoledním Radiožurnálu o dozvucích přesunů Romů z Francie

Stranou však nemohla zůstat Belgie coby předsednická země. Její premiér Yves Leterme řekl, že komise jako strážce evropských smluv musí dohlížet i na to, jak se ve Francii s Romy zachází. Český premiér Petr Nečas zase potvrdil, že členské státy mají právo na vymáhání zákonů ve svých zemích.

Ve francouzských médiích se dnes objevují často zprávy, že zdroj blízký komisi či diplomatický zdroj popisuje, že při obědě státníků tohle téma zaznělo a že ho otevřel sám Sarkozy.

Jenže Francie už takhle postupuje vůči Romům z Bulharska a Rumunska třetím rokem a Evropská komise se tím začala zabývat, až když z toho Sarkozy udělal vnitřní politické téma, když se domníval, že mu tradičně přinese úspěch. Otázkou je, proč se Evropská komise neptala Francie na to, co provádí s Romy před třemi lety.

Francie je v pohledu na toto téma politicky rozdělená. Levicoví poslanci tleskali, když se v parlamentu dozvěděli o příkré reakci Vivian Redingové na adresu Francie. Boj proti vládě nyní tedy převažuje nad tradičním francouzským vlastenectvím.

Nyní bude mít Francie zřejmě problém s oslabením pozice jednoho z lídrů Evropské unie. Ztrácí dosavadní míru vlivu v mezinárodních záležitostech, protože pro autoritu země je důležitý také její obraz navenek, který v řadě evropských států dnes nemá dobrý

Pavel Novák, Jan Pokorný, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme