Otázka na Babišovy zájmy nebyla nejtěžší, řekla Jourová po slyšení před europoslanci

Věra Jourová podporuje zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedení velkých firem nebo omezení vysokých odměn pro bankéře. Řekla to v Evropském parlamentu při takzvaném 'grilování'. Europoslanci během něj tři hodiny zkoumali, jestli česká kandidátka zvládne roli eurokomisařky. V nové Evropské komisi by Jourová měla mít na starosti post pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví. Rozhovor s Věrou Jourovou natočil moderátor Vladimír Kroc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová čelila otázkám europoslanců

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová čelila otázkám europoslanců | Zdroj: Reuters

Jste ráda, že to máte za sebou?

Jsem velmi ráda, že to mám za sebou.

Bylo to těžší, než jste čekala? A i proto jste se rozhodla na většinu otázek odpovídat v češtině?

Přehrát

00:00 / 00:00

O svém vystoupení před europoslanci mluví Věra Jourová a dále europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová a europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda

Bylo to docela těžké. Bylo to avizováno dopředu, že to není jednoduchá disciplína. Jsou to tři hodiny rychlé palby otázek. Jsou to otázky, které nečekáte. Musíte se rychle zorientovat. Je to i důvod, proč jsem se nakonec rozhodla, proč to udělám v češtině. Je to pro mě snazší.

Který moment nebo dotaz europoslanců byl nejnáročnější? Byla to otázka italské europoslankyně, která do jisté míry zpochybnila vaši důvěryhodnost, když mluvila o vazbách na vašeho stranického šéfa – vicepremiéra Andreje Babiše a jeho podnikatelské zájmy?

Tahle otázka to nebyla. Myslím si, že na to můžu s naprostou jistotou říct, že budu nezávislá a nikdy jsem necítila žádné tlaky ze strany Andreje Babiše, ani když jsem byla ministryní. Spíš jsem měla útlum v momentu, kdy se začali ptát na otázky ochrany spotřebitele. To bylo nějak po dvou hodinách. Tam musím říct, že jsem trošičku tápala. Ale že by tam byla nějaká extrémně těžká otázka, tak to není.

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová čelila otázkám europoslanců

Číst článek

Jaký máte z vystoupení celkový dojem? Že můžete od zítřka nastoupit do čela svého rezortu v Evropské komisi, nebo máte co dohánět?

Vy víte, že je to portfolio, které pro mě přináší řadu nových věcí. Určitě je to pro mě výzva k tomu, že budu dále číst materiály a podklady a získávat dlouhodobý kontext. Protože ona to není otázka tohoto okamžiku. Ve všech těch politikách se něco dělo v minulosti, něco se děje teď a něco se má stát. V případě, že budu eurokomisařkou, se budu dále seznamovat i s některými detaily.

Jaký jeden dva akcenty byste zmínila z agendy, kterou máte před sebou?

Myslím si, že je tam teď zásadní dovést k životu několik návrhů, které přicházejí z ještě současné komise. Je to evropský prokurátor, kde se budu muset dohodnout s členskými státy na uspořádání, které bude vyhovovat.

Pak je tam rozsáhlá problematika ochrany spotřebitele a ochrany soukromých dat, což je zase věc, kde bych měla plnit roli komisaře, který bude hlídat i jiná portfolia jiných komisařů. Spotřebitel musí být chráněn napříč politikami Evropy. Pak je to rozsáhlá oblast lidských práv a rovných příležitostí pro ženy. To jsou takové tři velké oblasti, kde je potřeba vybalancovat, aby ani jedna z nich nebyla podceněná.

Konečné rozhodnutí, jestli Věra Jourová europoslance přesvědčila, mělo původně padnout do 24 hodin, nakonec by se tak mělo stát zřejmě až v pondělí. Část europoslanců totiž nebyla spokojena s odpověďmi a údajně si po ní vyžádají dodatečné otázky, na které bude muset vypracovat písemnou odpověď.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme