Poláci se učí anglicky s premiérem. Ten před nástupem do funkce prezidenta EU dohání, co se dá

Polský premiér Donald Tusk má problém s angličtinou. V prosinci se stane prezidentem Evropské rady, ale jazyk, který je v Unii nejrozšířenější, příliš nezvládá. Slíbil, že se vše rychle doučí. Polský deník Gazeta Wyborcza při té příležitosti rozjel unikátní vzdělávací akci ‚Učíme se s premiérem‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk | Zdroj: Reuters

Gazeta Wyborcza po osmdesát dní přináší ve zvláštní příloze anglické fráze a osvětu o anglickém jazyce.

Čtenáři se tak například dozví, jaká jsou oblíbená slova amerického prezidenta Obamy, o čem se má nebo dá mluvit s anglickou královnou, co neříkat v dobré společnosti, jak si elegantně a slušně zanadávat nebo postěžovat. Na internetu to doprovází i video, to je ale dostupné jen pro předplatitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský premiér Tusk má problémy s angličtinou. Spolu s ním dohánějí znalosti i běžní Poláci

Deník tak úsměvnou formou upozorňuje na nedostatečnou vybavenost premiéra, ale zároveň jde i o šťouchnutí do polského sebevědomí. Poláci jsou upřímně hrdí na to, že jeden z nich bude skutečně důležitým evropským politikem, berou to jako vyznamenání celé země.

Gazeta Wyborcza jim ale připomíná, že sice dosáhli na tak významnou funkci, ale že to neznamená, že by se tak úplně zbavili nedostatků ve vzdělání.

Nedostatečná jazyková vybavenost je stejně jako v Čechách generační záležitostí. Premiér Tusk patří ke generaci, která vyrůstala před rokem 1989, a ta na tom s jazyky není moc dobře. Na tuto generaci je také akce deníku zaměřena. Mladí Poláci naopak s cizími jazyky nemají problém.

Vít Pohanka, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme