Poplatky za roaming skončí v Evropské unii v polovině roku 2017

Roamingové poplatky v Evropské unii skončí v červnu 2017. Změnu schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Už od konce dubna příštího roku navíc používání mobilního telefonu v zahraničí výrazně zlevní. Maximální příplatek, který si operátoři budou moct za hovory, SMS zprávy a data účtovat, by měl být čtyřikrát nižší než v současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone, ilustrační foto

Smartphone, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Je to historická dohoda, která by nebyla možná bez vůdčí role Evropského parlamentu,“ ocenil europoslance místopředseda Evropské komise Andrus Ansip.

Ani po červnu 2017 ale nebude volání ze zahraničí neomezené. Evropská komise má v budoucnu stanovit limity pro počet minut, SMS a dat, které budou bez příplatku. Při jejich překročení budou moct operátoři klientům určitý poplatek účtovat. Nemá být ale vyšší než současný roaming.

„To proto, aby nedošlo k něčemu, čemu říká unie zneužití roamingu. Pravděpodobně komise řekne, že za jeden měsíc je možné provolat, prodatovat nebo proesemeskovat určité množství minut nebo dat,“ vysvětlil člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý.

Zákazníci pocítí první změny už od 30. dubna příštího roku. Poplatky za roaming nebudou smět přesáhnout pět eurocentů za minutu volání, dva centy za textovou zprávu a pět centů za 1 MB dat.

Telekomunikační sektor zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme