Poslance Evropského parlamentu čeká hlasování o novém sboru unijních komisařů

Nová Evropská komise před sebou má poslední zkoušku. Tým 27 eurokomisařů v čele s Jeanem-Claudem Junckerem musí jako celek schválit poslanci Evropského parlamentu. Ti také budou chtít, aby jim předseda komise nastínil program sboru, který je jakousi vládou Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Jean-Claude Juncker bude v jednacím sále pro 751 poslanců obhajovat reformy, ke kterým by měla Evropská unie v příštích letech sáhnout.

Euroskeptiky předem upozornil, že nechce vytvořit Spojené státy evropské. Prohlásil také, že v příštích pěti letech se nebude unie rozšiřovat.

Lucemburčan Juncker střídá v čele komise Portugalce Josého Barrosa. Ten věří, že komise jeho kolegy a přítele bude úspěšná. K tomu bude potřebovat podporu poslanců, ve kterou Barroso doufá.

Změny na poslední chvíli

Českou zástupkyní v Junckerově týmu je bývalá ministryně pro regionální rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Na starosti bude mít resort spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví.

Nový předseda Evropské komise ale musel na poslední chvíli provést ve složení svého sboru změny. Slovinská kandidátka na komisařku pro energetickou unii Alenka Bratušeková poslance při svém slyšení nepřesvědčila.

Uškodily jí nejen velmi obecné odpovědi na otázky, ale i to, že se do funkce nominovala sama coby dosluhující premiérka, která prohrála volby.

Místo ní nominovala současná slovinská vláda vicepremiérku Violetu Bulcovou. U poslanců zabodovala, bude ale komisařkou pro dopravu. O budování energetické unie se místo ní postará Maroš Ševčovič, který už byl členem komise v posledních pěti letech.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme