Prezidenti V4 a Chorvatska se shodli na potřebě posílit ochranu hranic EU

Uprchlická krize byla jedním ze stěžejních témat prezidentského summitu visegrádské čtyřky v maďarském Balatonfüredu. Na setkání přijela i chorvatská prezidentka. Právě přes její zemi proudí v současnosti do západní Evropy nejvíce uprchlíků. Hlavy států diskutovaly i o problematice klimatických změn a energetické bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Maďarsku skončil summit prezidentů zemí Visegrádské čtyřky a chorvatské prezidentky

V Maďarsku skončil summit prezidentů zemí Visegrádské čtyřky a chorvatské prezidentky | Zdroj: ČTK

Podle maďarského prezidenta Jánose Ádera se pětice prezidentů shodla na tom, že stávající uprchlickou krizi je potřeba řešit jako problém humanitární, ale také bezpečnostní.

Politici se podle něj také shodli na potřebě posílit ochranu vnějších hranic Evropské unie. „Musíme posílit ochranu Evropské unie, je třeba zajistit, aby vstup na území unie byl kontrolován,“ řekl novinářům Áder.

„Shodli jsme se také na tom, že záchytné tábory musíme vytvořit na okraji těch zemí, kde je krize. A EU musí pro ně zajistit více zdrojů, aby lidé v táborech měli nejenom potraviny, ale i odpovídající zdravotní péči a možnost vzdělávání,“ dodal maďarský prezident.

Miloš Zeman na summitu prezidentů V4 a prezidentky Chorvatska v Maďarsku. Napravo maďarská hlava státu János Áder | Foto: ČTK/AP

Miloš Zeman řekl, že Evropská unie nezvládla zabezpečit své hranice. Potvrdil, že Česko pošle na maďarské hranice své vojáky.

Zopakoval také, že se v současnosti porušují dublinské i schengenské dohody při vstupu migrantů do Evropské unie a tomu je podle něj potřeba zabránit.

„Povinností uprchlíka je v první bezpečné zemi, což nemusí být členská země EU, požádat o azyl, který buď dostane a pak pokračuje další řízení, nebo je vyhoštěn. Takže lze říci, že všichni uprchlíci z tohoto hlediska porušují zákon,“ uvedl Zeman.

Znovu také kritizoval systém kvót na rozdělení běženců do zemí Evropské unie. Zemanův slovenský protějšek Andrej Kiska má jiný názor. „Je nesmírně důležité ukazovat solidaritu, abychom nerozlomili Evropu na východ a západ,“ upozornil.

Zeman se také krátce zmínil o problematice klimatických změn. Zdůraznil, že je na každé zemi, aby sama posoudila, jakou energii bude využívat.

Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme