Průzkum pro ČRo: Odchod Británie z EU si nepřejí téměř dvě třetiny Čechů

Většina Čechů si nepřeje, aby Velká Británie vystoupila z Evropské unie. V exkluzivním bleskovém průzkumu agentury Median pro Český rozhlas se tak vyjádřilo 60 procent dotázaných. Lidé se obávají zejména ekonomických dopadů takzvaného brexitu. Češi jsou přitom jinak k Evropské unii skeptičtí, v případě obdobného referenda v Česku by pro setrvání hlasovala jen necelá polovina z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum Brexit

Průzkum Brexit | Foto: Český rozhlas

Vystoupení Spojeného království z Evropské unie by chtělo jen 22 procent dotázaných, podobně jako v řadě dalších evropských států.

„I výzkumy v ostatních státech Evropské unie ukazují, že mezi nějakými 57 až 89 procenty lidí ze států jako Maďarsko, Rakousko, Švédsko a podobně si přeje setrvání Británie v EU. V Evropě panuje spíš obava z dopadů vystoupení Británie, které mohou být ekonomické,“ říká sociolog a analytik agentury Median Daniel Prokop.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průzkum pro ČRo: Odchod Británie z EU si nepřejí téměř dvě třetiny Čechů

Lidé se obávají zejména ztráty pracovních míst a omezení exportu.

„Pro setrvání jsou častěji lidé, kteří jsou vzdělanější a jsou z větších obcí, naopak pro vystoupení jsou lidé, kteří třeba nemají maturitu a jsou z těch nejmenších obcí,“ přibližuje Prokop.

Průzkum ukazuje, že brexit si nepřejí voliči většiny parlamentních stran. Nejsilnější skupina příznivců odchodu Británie je u voličů Úsvitu, komunistů a ODS.

Poslanec ODS Marek Benda nicméně věří, že Britové ve čtvrtečním hlasování další setrvání v Evropské unii podpoří. Z těsných výsledků průzkumů před samotným referendem má ovšem obavy.

Průzkum Brexit - preferovaný výsledek referenda o Brexitu | Foto: Český rozhlas Median

„Myslím, že z pohledu Britů je ta debata naprosto legitimní. To, že bude tak těsná, bude svým způsobem strašně nebezpečné, protože si nejsem jist, jestli to ta druhá polovina vůbec bude ochotna přijmout, ať to dopadne tak, nebo tak. To je vždycky trochu nebezpečí těsných referend, že nevytvoří žádnou atmosféru úlevy – tak teď už jsme konečně rozhodli,“ uvažuje.

Jasnou podporu má naopak pokračování Evropské unie v současné podobě mezi voliči TOP 09, pro vystoupení by jich bylo jen 13 procent.

Průzkum Brexit - jak by hlasovali o vystoupení ČR z Evropské unie | Foto: Český rozhlas Median

Poslankyně TOP 09 a místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Helena Langšádlová ale říká, že britské referendum je příležitostí uvažovat o určitých změnách ve fungování osmadvacítky.

„Určitě je naprosto na místě hovořit o tom, zda by vlastně v některých oblastech neměla být integrace pevnější. A jestli Evropa, Evropská unie, ale i my všichni, neregulujeme oblasti, které by měly zůstat na národní úrovni,“ upozorňuje.

Průzkum Brexit - vnímání důsledků možného vystoupení České republiky z EU | Foto: Český rozhlas Median

Výrazně pro setrvání jsou i příznivci trojice koaličních stran – hnutí ANO, ČSSD a lidovců. Jejich špičky varují zejména před ekonomickými dopady.

„Největším zastáncem odchodu Británie jsou lidé, kteří jsou podle očekávání hodně negativně naladěni vůči Evropské unii. Jsou to voliči KSČM například. Jsou to lidé, kteří říkají, že i v případném referendu o vystoupení České republiky by hlasovali pro vystoupení Česka. Ale většina dalších lidí je pro to, aby Británie setrvala v Evropské unii,“ shrnuje Prokop.

Britský premiér Cameron prý nelituje, že unijní referendum vypsal

Číst článek

V souvislosti s britským referendem se hovoří i o možných referendech v dalších zemích. I proto jedna z otázek v průzkumu směřovala k možnému vystoupení Česka z Evropské unie. Téměř polovina z více než tisícovky dotázaných by takovou možnost odmítla, třetina by byla pro.

Průzkum Brexit - vnímání možných důsledků vystoupení České republiky z EU | Foto: Český rozhlas Median

„Češi jsou vůči Evropské unii relativně skepticky naladěni, nicméně když se zeptáme na otázku případného referenda o vystoupení či setrvání, tak relativně jednoznačně zatím dominuje setrvání. Udělali jsme výzkum a tam to dopadá zhruba 60 na 40 pro setrvání. V tomto hypotetickém hlasování převládá názor, že bychom měli setrvat v Evropské unii,“ zdůrazňuje Prokop.

Dobrovolníci se ve Skotsku snaží přesvědčit poslední nerozhodnuté voliče

Číst článek

„Hodně se bojí ztráty dotací, které dneska pořád převyšují to, co odvedeme pomocí daní do Evropské unie. Na zbytek věcí jsou názory rozpolcené. Zhruba polovina lidí se třeba bojí omezení možnosti pracovat bez povolení v rámci EU. Menšině lidí by třeba vadilo zavření hranic a kontroly na hranicích,“ dodává.

Pro odchod by opět byli zejména voliči komunistické strany, její představitelé ale před takovým hlasováním varují. Tak jako v květnu na sjezdu KSČM europoslankyně Kateřina Konečná:

„Rozpad Evropské unie, případně naše vystoupení, by v současné situaci znamenal obrovský ekonomický problém. Proto je podle mého názoru lepší ovlivňovat podobu Evropské unie zevnitř.“

Průzkum provedla agentura Median na reprezentativním vzorku 1049 lidí, náhodná statistická odchylka přitom činí +/- 1,5 procentního bodu.

K otázce brexitu a jeho možných dopadů proběhne dnes od 17 hodin v budově Českého rozhlasu veřejná debata.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme