Řecké banky budou moci opět čerpat půjčky od ECB. Zřejmě brzy otevřou

Řecké banky by se mohly opět otevřít příští týden v pondělí, uvedl to řecký státní rozhlas. Poté, co minulý měsíc Evropská centrální banka (ECB) zmrazila nouzové půjčky řeckým ústavům, banky se zavřely a Řecko zavedlo přísné limity i na výběry z bankomatů. Nyní ECB oznámila, že umožní řeckým bankám úvěry opět čerpat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Nouzové půjčky, zvané ELA, jsou pro přežití řeckých bank zásadně důležité. Podle ECB mohou banky během příštího týdne dostat dalších 900 milionů eur, tedy přes 23 miliard korun.

I když navýšení není podle některých odhadů dost vysoké na to, aby mohla řecká vláda omezení pro výběr peněz z účtů úplně zrušit, řeckým bankám i tak výrazně pomůže – i přes omezení výběrů v minulých dnech jim totiž velmi rychle docházejí peníze.

Zmražením půjček minulý měsíc ECB reagovala na roztržku mezi řeckou vládou a jejími mezinárodními věřiteli. Nyní se – alespoň jak naznačuje pondělní dohoda – situace uklidňuje.

Jak řekl guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi, Řecko zůstává členem eurozóny, protože přistoupilo na podmínky věřitelů a schválilo další tvrdé škrty a úspory.

Česku nehrozí z omezené záruky za Řecko žádná ztráta, riziko převezme eurozóna

Číst článek

Řecký premiér Alexis Tsipras souhlasil na nedělním a pondělním summitu zemí eurozóny s řadou tvrdých podmínek výměnou za pomoc zadlužené zemi.

První z řady reforem týkající se penzí, daně z přidané hodnoty a řízení řeckého statistického úřadu schválil řecký parlament v noci na dnešek jasnou většinou. Další opatření by měla následovat.

Ministři financí zemí platících eurem dnes odsouhlasili, že Řecko může pomoc dostat. Než se tak případně stane, chvíli to potrvá.

Jednání o tříletém záchranném programu by mohla začít v příštím týdnu, jejich délku pak odhadovali v minulých dnech evropští představitelé na přibližně čtyři týdny.

Kromě toho musejí v některých zemích eurozóny dohodu schválit parlamenty.

Do doby, než se program ESM s pomocí ve výši až 86 miliard eur rozběhne, by měla podle některých návrhů řecké financování zajistit překlenovací půjčka ze staršího celounijního mechanismu EFSM.

Evropská centrální banka navýší objem financování pro řecké banky. Oznámil to prezident ECB Mario Draghi | Foto: Reuters

Eurozóna | Foto: Český rozhlas

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme