Řecko přišlo s novým návrhem restrukturalizace dluhu, eurozóna žádá podrobnosti

Řecko předložilo věřitelům nový návrh, na jehož základě chce získat další finanční pomoc. Požaduje dvouletou dohodu se záchranným fondem eurozóny a souběžnou restrukturalizaci svého dluhu. Oznámil to dnes podle agentury Reuters úřad řeckého premiéra Alexise Tsiprase s tím, že Atény zůstávají u jednacího stolu. Ministři financí eurozóny dnes večer na mimořádné telekonferenci uvedli, že Řecko musí poslat další podrobnosti ke své žádosti. Rovnou ale zamítli prodloužení stávajícího programu, který vyprší o půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijetí podmínek věřitelů si podle některých průzkumů přeje 47 procent Řeků. Někteří z nich dnes přišli demonstrovat na aténské centrální náměstí

Přijetí podmínek věřitelů si podle některých průzkumů přeje 47 procent Řeků. Někteří z nich dnes přišli demonstrovat na aténské centrální náměstí | Zdroj: Reuters

Řecká vláda žádá nový dvouletý záchranný program, peníze by pocházely z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Země by tak dostávala další půjčky, které by ji sloužily k obsluze stávajícího dluhu.

Řekové by tyto peníze nepoužívali na provoz státu, například na výplaty mezd státním zaměstnancům nebo na chod nemocnic, ale na obsluhu dluhu.

Řecko by použilo peníze na úroky a splátky, které musí vracet Mezinárodnímu měnovému fondu nebo eurozóně, by na něj tolik netlačily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko se stále snaží odvrátit platební neschopnost. Do zítřka musí upřesnit svoji žádost o další záchranný program. Více od Ondřeje Housky

V návrhu také stojí, že by se stávající dluh měl restrukturalizovat. Jeho splácení by se tak rozložilo v delším čase.

O řecké žádosti dnes večer na mimořádné telekonferenci jednali ministři financí eurozóny. Během ní se dohodli, že Řecko musí upřesnit svoji žádost o další záchranný program.

Ministři potvrdili, že Řecko má jako každý jiný člen na svou žádost právo. Zároveň ale zdůraznili, že žádost musí posoudit podle standardních podmínek.

To si jednak vyžádá čas a jednak by Řecko muselo výměnou za půjčky plnit velmi tvrdé podmínky. Podobné přitom řecká vláda v rámci předchozího balíku pomoci odmítla a vyhlásila o nich referendum.

Řecký záchranný program o půlnoci vyprší, země bude poprvé po pěti letech bez pomoci

Číst článek

Ministři financí si opět zavolají zítra, kdy mají Řekové předložit detaily své žádosti, mimo jiné nejspíš právě podmínky, které jsou ochotné plnit. Eurozóna rovnou zamítla řeckou žádost o prodloužení stávajícího programu, který vyprší o půlnoci.

Řeckou žádost posoudí až po nedělním referendu v Řecku. Řekl to šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

ESM je jedním z nástrojů pro země eurozóny, který jim má pomoci překonat ekonomickou krizi poskytováním půjček nebo jinými finančními operacemi. Jeho vznik dohodl summit EU v prosinci 2010.

Fond, který řídí Němec Klaus Regling, ve své červnové zprávě konstatoval, že řecký státní dluh je i přes svou zdánlivě vysokou úroveň udržitelný. Eurozóna totiž už zemi jeho značnou část odpustila a Atény jí nemusí osm let splácet úroky ani jistinu.

Turisty situace v Řecku sice překvapila, ale s problémy se nepotýkají

Číst článek

Na podporu přijetí podmínek dohody s mezinárodními věřiteli se sešly v centru Atén tisíce lidí. Řekové o nich definitivně rozhodnou v nedělním referendu.

Akce na náměstí Syntagma před budovou parlamentu následuje den po demonstraci odpůrců dohody a převážně stoupenců vlády levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Podle serveru deníku Ta Nea tak reagovali stoupenci setrvání země v eurozóně na výzvu na internetových sociálních sítích. Podle organizátorů shromáždění, které se koná pod heslem ‚Zůstáváme v Evropě‘, přislíbilo účast 35 000 lidí.

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme