Tsiprase při schvalování reforem podrží opozice. Syriza se možná rozštěpí

Řecký parlament začne ve středu hodinu před půlnocí schvalovat balík klíčových reforem. Proti nim se už postavila radikální levice i pravice, v parlamentu je zřejmě nepodpoří ani část vládního uskupení Syriza a nejisté je i hlasování poslanců koaliční strany Nezávislí Řekové. Komunisté pak dokonce tvrdí, že jde o nezákonné kroky, které chce premiér Alexis Tsipras prosadit. Naopak pro budou hlasovat opoziční strany To Potami a Nová demokracie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

„Celý balík reforem, k jejichž prosazení se premiér Tsipras v Bruselu zavázal, je proti naší ústavě i platným zákonům,“ tvrdí komunistický právník Emanuel Manolis. I proto podporuje 24hodinovou stávku, kterou na zítřek vyhlásil odborový svaz ADEDY.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecký parlament bude schvalovat balík klíčových reforem, proti se postavila radikální levice i pravice. Dění v Aténách sleduje Robert Mikoláš

A stejně tak stojí na straně té části vládního uskupení Syriza, která se postavila proti vlastnímu premiérovi.

„Není vyloučené, že tato část ze Syrizy odejde a založí vlastní politickou stranu. Kdo ví, více uvidíme zítra, kdy má parlament o reformním balíku hlasovat,“ dodává Manolis.

V centru Atén má kancelář a i přes panující krizi má stále dost levicově zaměřených zákazníků, kteří nad kroky současného předsedy vlády jen kroutí hlavou. Zároveň obviňují německého ministra financí Wolfganga Schäubleho i kancléřku Angelu Merkelovou ze aktuální krize v Řecku. Často se ozývají srovnání současného Německa s tím v době druhé světové valky.

Konec vyplácení penze mrtvým. Řecko musí změnit štědrý důchodový systém

Číst článek

Podle právníka Manolise je možné, že Tsiprasovi nakonec nezbyde nic jiného než vládnout s podporou jiných stran.

„Mluví se o vytvoření vlády národní jednoty, protože je jasné, že v rámci stávající koalice jen těžko prosadí reformy požadované eurozónou. Kdo na to však nejvíce doplatí, budou chudí lidé, tedy ti, co ho volili,“ vysvětluje Manolis, podle kterého jsou pravděpodobným řešením předčasné volby.

Tsipras věří, že reformy projdou

Řecký parlament začne schvalovat balík klíčových reforem ve středu hodinu před půlnocí. Tsiprasův koaliční partner ve vládě Nezávislí Řekové sice premiérovi slíbili podporu, má ale své hranice. A těmi je mandát získaný od voličů v lednových volbách a v nedávném referendu. Vytvoření vlády národní jednoty Nezávislí Řekové odmítají.

Navzdory několika horkým hlavám ve vládní koalici a ještě plamennějším vyjádřením členů vládních uskupení, návrh zřejmě projde. A to díky hlasům opozičních stran – To Potami a Nová demokracie.

Atény reformy musejí přijmout, aby mohly dostat další pomoc z Evropského stabilizačního mechanismu. Země by mohla dostat až 86 miliard eur. Reformy se mají týkat například zvýšení daně z přidané hodnoty, zrušení předčasných důchodů nebo další snížení některých penzí.

Pokud by ČR měla vstoupit do takové eurozóny, budu proti, říká Babiš k Řecku

Číst článek

Robert Mikoláš, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme