Řekové se obávají o své úspory, banky zůstávají dál zavřené

Atény se po referendu vrátily do celkem běžného života. Obyvatele řecké metropole ale znervózňuje omezený přístup k hotovosti a nejistota, jestli nepadnou banky, které jsou už týden zavřené. Řecká vláda chce prodloužit bankovní prázdniny do středy. Hodně Řeků taky zaskočila zpráva, že ministr financí Janis Varufakis odstoupil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové mají čím dál větší obavy o své peníze. V platnosti zůstává maximální povolená výše výběru z bankomatu 60 eur na den

Řekové mají čím dál větší obavy o své peníze. V platnosti zůstává maximální povolená výše výběru z bankomatu 60 eur na den | Zdroj: Reuters

Řekové se s omezeným přístupem k hotovosti vyrovnávají těžko. Před některými pobočkami bank protestují důchodci, kteří se nemohou dostat k celým svým penzím.

Každý den se musí postavit do fronty a doufat, že jsou v bankomatu 20eurové bankovky, aby si mohli vybrat 60eurový limit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecké banky zůstanou zavřené do středy. Lidé se obávají o své úspory. V Aténách natáčí zvláštní zpravodaj Martin Ježek

Málokdo věřil, že se banky v pondělí nebo úterý otevřou. Kdyby se totiž otevřely, veškerá hotovost, která tam ještě zbyla, by z nich zmizela.

„Často tady slýchávám takovou nervozitu, že spíš by bylo důležité nějakým způsobem dopředu vědět, jestli z vkladů, které jsou v bankách, něco zbyde. A pokud ano, tak kolik. Nikdo tu není natolik naivní, aby si myslel, že by tu nebylo riziko, že se nakonec budou části větších vkladů třeba odvádět státu,“ říká zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Řecku Martin Ježek.

Řeckým ministrem financí se po rezignaci Varufakise stává šéfvyjednávač Tsakalotos

Číst článek

Mezi lidmi se také hodně mluví o návratu k drachmě. Někteří si ji dokonce přejí, protože se za ní měli údajně lépe než teď. Jako například Janis, který prodává ryby v jedné z aténských tržnic.

Řekové řekli jasné ‚NE‘ podmínkám mezinárodních věřitelů na finanční pomoc zemi. Pro odmítnutí návrhu hlasovalo podle konečných výsledků referenda 61,31 procenta Řeků, účast byla 62,5 procenta.

„Doufám, že na drachmu dojde. Za ní nám stejně bylo dobře,“ říká Janis, který se netají tím, že hlasoval proti podmínkám věřitelů a pokračuje:

„Co ti budu povídat. Mám tři děti, pracuju od rána do večera. Jsem zaměstnanec. Prostě život. Čeho se podle tebe mám bát, když zle už je od doby, kdy začala první jednání s Mezinárodním měnovým fondem a kdy bylo první memorandum."

Řecko, tržnice | Foto: Martin Ježek

Vedle stojí jeho kolega, který je příznivcem Syrizy, ale nehlas to říkat nehodlá: „Já nechci být ani vidět ani slyšet. Stejně by se vám moje názory nelíbily."

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří Řekové si přejí návrat drachmy. S rybáři a řezníky na aténské tržnici natáčel zvláštní zpravodaj ČRo v Řecku Martin Ježek

A hned se mezi prodejci u stánků s rybami rozpoutá diskuse. „Jen ať tě slyší. Řekni, že jsi Albánec a řekni, co si opravdu myslíš," nabádá další prodejce.

Na aténské tržnici je jeden řezník vedle druhého. „Já jsem hlasoval pro. Nemám se čeho bát. Všechno je to v režii Německa. My tu o ničem nerozhodujeme,“ říká jeden z nich, který nechtěl sdělit svoje jméno a původně nechtěl ani nic říct. Několikrát vyběhne zpoza pultu, aby něco doplnil.

„Ty peníze neprojedli obyčejní Řekové, ale politici u nás a v Evropě. Krom toho práce teď mám víc, protože když se lidi bojí o peníze, tak raději zajdou do tržnice," dodává řezník.

Řecko, tržnice, řezník | Foto: Martin Ježek

Řecké banky jsou teď závislé na financování z nouzového programu ELA, o kterém by dnes měli jednat vedoucí představitelé ECB. V úterý se kvůli Řecku sejdou ministři financí eurozóny.

Podle EK se Řecko stále ještě může udržet v eurozóně. Dohoda ale bude po referendu těžší

Číst článek

Hodně Řeků taky zaskočila zpráva, že ministr financí Janis Varufakis, odstoupil. Na blogu uvedl, že by to premiérovi mohlo pomoci vyjednat dohodu s eurozónou. Tvrdí, že se doslechl, že na jednáních eurozóny ostatním ministrům vadila právě jeho přítomnost.

Jeho nástupcem se stal hlavní vyjednávač Atén s mezinárodními věřiteli Euklidis Tsakalotos, uvedla řecká média.

Předseda vlády Alexis Tsipras mezitím hledá pro řešení krize podporu všech parlamentních stran.

Řecký ministr oznámil, že i tento týden bude veřejná doprava v Aténách zdarma. Oznámil to řecký ministr dopravy. Až do 10. června se to vztahuje na autobusy, trolejbusy, metro i tramvaje.

Obyvatelé řecké metropole jezdí zadarmo už od minulého týdne. Tamní úřady jim tímto způsobem chtějí ulevit v době bankovních prázdnin a kapitálových kontrol.

V Řecku se začínají povážlivě tenčit zásoby papíru. Některá vydavatelství pozastavila tisk knih a muzea nemohou vydávat výstavní katalogy. Zásoby na tisk novin vystačí podle vydavatelů do neděle.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme