Sankcím za rozpočtovou nekázeň bude předcházet výstraha

Evropská unie našla kompromis ohledně přitvrzení sankcí za nadměrné rozpočtové schodky. Trestat se budou také vysoké státní dluhy. Unie chce předejít podobným situacím, do které se dostalo Řecko. To lhalo o svém deficitu a následně se dostalo na pokraj státního bankrotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EU se chce vyvarovat opakování dluhové krize

EU se chce vyvarovat opakování dluhové krize | Zdroj: ČTK

Země eurozóny musely spolu s Mezinárodním měnovým fondem připravit záchranný balíček pro Řecko ve výši 110 miliard eur. Hrozící sankce mají další státy před následováním řeckého modelu odradit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo při Evropské unii Pavel Novák o sankcích za vysoké rozpočtové schodky

Nakonec na jednání ministrů financí sedmadvacítky zvítězil kompromis, který společně prosadily rozhodující síly v Unii - Francie a Německo.

Sankce v podobě pokuty až ve výši 0,2 procenta HDP posílané na speciální nízkoúročený účet Evropské komise se nebudou ukládat automaticky. Země dostane výstrahu, že překračuje povolený schodek 3 procenta HDP nebo dluh 60% hrubého domácího produktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě ministrů financí informoval náměstek Tomáš Zídek v pořadu Stalo se dnes

„Když členský stát během 6 měsíců neprokáže dostatečnou ochotu měnit svoji politiku, přijmout nějaké opatření, tak potom teprve nastupují automatické sankce,“ řekl náměstek českého ministra financí Tomáš Zídek.

I ty ale bude možné ještě odložit. Hlasovat by pro to ale musela kvalifikovaná většina členských zemí.

Tento systém ukládání pokut se má týkat zemí eurozóny. Země mimo ni by peníze na speciální účet neodkládaly, ale o to méně by dostaly z unijních fondů.

„To dnešní jednání schválilo větu, že pro státy mimo eurozónu bude tento proces aplikován podobným způsobem, v návaznosti na evropské fondy. To znamená, že by se krátily v případě (nadměrného) schodku státního rozpočtu příjmy z evropských fondů,“ vysvětlil náměstek Zídek v pořadu Stalo se dnes.

O konečné podobě sankcí rozhodne příští týden summit Evropské unie.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme