Slovensko kvůli brexitu pár dní před převzetím mění plány předsednictví v Radě EU

Slovensko musí pár dní předtím, než převezme předsednictví v Radě Evropské unie, zcela změnit program. Plány Slovákům zkřížil brexit. Kvůli rozhodnutí britských voličů opustit EU tak upravují témata a úkoly připravené na další půl rok. Strana Mariana Kotleby dnes navíc spustila petici za obdobné referendum na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico za Smer

Slovenský premiér Robert Fico za Smer | Zdroj: Reuters

Slováci se během svého předsednictví budou muset potýkat s vůbec prvním odchodem jednoho z členských států. V současné chvíli to pro ně znamená více práce a jednání.

Vláda bude program předsednictví schvalovat až v poslední možný okamžik, a to ve čtvrtek, tedy den před jeho začátkem. Politici už naznačili, že při brexitu chtějí využít zkušenosti z doby dělení Československa.

Evropská unie se nemůže tvářit, že se nic nestalo, řekl Zaorálek k hlasování o brexitu

Číst článek

Slováky po britském referendu, stejně jako třeba i Čechy nebo Poláky, zajímá především to, jak rozhodnutí ovlivní cizince žijící a pracující v Británii. Z ekonomického hlediska se Bratislava také obává, jestli britská automobilka Jaguar Land Rover nepřehodnotí výstavbu továrny u Nitry.

Na brexit reagovala i krajně pravicová strana Mariana Kotleby. Vypsání referenda o odchodu z EU slibovala už před březnovými volbami. Dnes spustila petici.

Podle aktuálních statistik si ale více než 60 procent Slováků přeje ve společenství setrvat. K vypsání referenda by navíc organizátoři museli sehnat přes 350 tisíc podpisů a hlasování by se musela zúčastnit víc než polovina voličů, aby bylo platné.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme