Slovensko souhlasí s Českem. Uprchlíky přijme jedině dobrovolně

K dobrovolnému přijímání uprchlíků se přiklání také Slovensko. Potvrdil to premiér Robert Fico. Kolik běženců by země mohla na dobrovolné bázi umístit, ale neřekl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarsko je pro většinu uprchlíků jen tranzitní zemí (ilustrační foto)

Maďarsko je pro většinu uprchlíků jen tranzitní zemí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Odmítněme povinné kvóty a dohodněme se na společném postupu ve čtvrtek a v pátek na zasedání Evropské rady,“ vyzval Fico.

Česká vláda dnes schválila plán premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD přijmout dobrovolně stovky běženců ze Středomoří.

Návrh přednese Sobotka na zítřejším evropském summitu v Bruselu. Chce tak bojovat proti povinným uprchlickým kvótám. Česko by si mohlo mimo jiné vybírat, které migranty přijme.

Svůj postoj během dne změnilo Maďarsko. To nejprve pohrozilo, že už nebude brát zpět uprchlíky, kteří sice v zemi získali azyl, ale ještě před vyřízením žádosti odešli jinam.

Budapešť si tím mezi evropskými státy vysloužila značnou kritiku. Později proto upřesnila, že se odmítavý postoj týká pouze přistěhovalců, kteří do Evropské unie vstoupili v Řecku, které údajně nedostatečně střeží své hranice.

Česko je ochotné přijmout stovky migrantů ze Středomoří i z táborů mimo Evropu

Číst článek

Evropská komise navrhla, aby země unie v rámci takzvané relokace během dvou let povinně přemístily 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z Itálie a Řecka. Jde o lidi, kteří by měli mít zřejmý nárok na azyl, nikoli o takzvané ekonomické migranty.

V rámci takzvaného přemístění by podle Evropské komise měly státy osmadvacítky během dvou let přijmout 20 tisíc uprchlíků, kteří se teď nacházejí v uprchlických táborech mimo Evropu. Také tito lidé mají mít zřejmý nárok na politický azyl.


Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme