Státy EU chtějí kvůli terorismu zpřísnit kontroly na vnějších hranicích Schengenu

Na Čechy a další Evropany nejspíš čekají přísnější kontroly při návratu ze zemí mimo společný prostor volného pohybu. Ministři vnitra a spravedlnosti osmadvacítky vyzvali Evropskou komisi, aby navrhla možnost systematických kontrol občanů Schengenu na vnějších hranicích. Nový systém má odhalit Evropany, kteří se vracejí ze Sýrie, kde se mohli přidat k takzvanému Islámskému státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská policie dohlíčí na uprchlíky, kteří se blíží k rakouské hranici

Maďarská policie dohlíčí na uprchlíky, kteří se blíží k rakouské hranici | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Přísnější prohlídkou by měl projít každý, kdo se vrací ze zemí mimo Schengen, jako je třeba Velká Británie, Turecko nebo Chorvatsko.

„Když nebudou bezpečné vnější hranice, nemůže fungovat volný pohyb v rámci Schengenu,“ řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státy EU chtějí zpřísnit kontroly na vnějších hranicích Schengenu. O dnešním jednání mluvil ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Státy EU také požadují, aby letecké společnosti musely evidovat údaje o svých cestujících.

„Musíme si vybrat. Chránit za každou cenu soukromí nebo chránit život, bezpečnost a svobodu pohybu. Podle mě chceme to druhé,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

Se zavedením nového opatření souhlasí také ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD: „Svět se změnil, Evropa se změnila. Je potřeba přijmout opatření, která budou efektivní.“

Povinnost evidence údajů už víc než rok blokuje Evropský parlament, především jeho liberální a levicoví poslanci. Unijní země se chtějí na evidenci údajů dohodnout do konce roku.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme