Stovky lidí vyzvaly v Bruselu evropské lídry k větší pomoci uprchlíkům z Afriky

Stovky demonstrantů v Bruselu vyzvaly Evropu, aby poskytla větší pomoc uprchlíkům z Afriky. Protest zorganizovalo před zahájením dnešního summitu lídrů zemí Evropské unie několik humanitárních organizací, například Amnesty International.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky lidí vyzvaly v Bruselu k větší pomoci uprchlíkům z Afriky

Stovky lidí vyzvaly v Bruselu k větší pomoci uprchlíkům z Afriky | Zdroj: Reuters

Na demonstraci přišel i pan Omoro ze Sierry Leone. Také on absolvoval nebezpečnou cestu přes Středozemní moře. Prý by nikomu nedoporučil, aby něco tak riskantního podnikl. Říká, že on neměl na výběr. Kvůli politické situaci v jeho zemi mu prý hrozilo zatčení, mučení, a možná dokonce smrt.

Smrt při cestě do Evropy: Migrantům hrozí udušení, utopení i ušlapání

Číst článek

Několik stovek demonstrantů prošlo centrem města v symbolickém smutečním průvodu jen pár hodin před začátkem mimořádného summitu EU, který se má právě problémem rostoucí migrační vlny zabývat.

Stovky lidí vyzvaly v Bruselu k větší pomoci uprchlíkům z Afriky | Foto: Reuters

O schůzku požádala Itálie poté, co o víkendu zemřelo nedaleko libyjského pobřeží okolo 900 lidí při snaze dostat se do Evropy. Od summitu si slibuje hlavně finanční pomoc ke zvládnutí náporu uprchlíků.

Očekává také, že unijní státy budou solidární při rozdělování žadatelů o azyl. Lídři EU by mohli rozhodnout o pilotním projektu přesídlení 5000 osob, část zemí EU včetně Česka ale s povinností část uprchlíků přijmout nesouhlasí.

Lídři zemí EU zřejmě navrhnou vojenský zásah proti pašerákům lidí ve Středomoří

Číst článek

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme