Summit lídrů EU v Bruselu posoudí dohodu o příměří na Ukrajině

Dohodu o příměří na Ukrajině teď v Bruselu na mimořádném summitu posoudí lídři zemí Evropské unie. Schůzka začne kvůli celonočním jednáním v Minsku s dvouhodinovým zpožděním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přímo z minského jednání letí do Bruselu německá kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Francie François Hollande a Ukrajiny Petro Porošenko. Na ně čeká 26 lídrů ostatních zemí EU.

Evropská unie v nejbližších hodinách nebo dnech zcela jistě nezačne zmírňovat své sankce proti Rusku.

Státy EU totiž budou chtít nejdříve vidět, jak se dnes uzavřená dohoda projeví konkrétně přímo na východě Ukrajiny.

„Byl bych velmi opatrný. Samozřejmě tuto iniciativu vítáme, protože je to samozřejmě vždy lepší než pokračování vojenských akcí. Ale už je to, že příměří má začít 15. února naznačuje, že nejbližší dny můžou být ještě využity na posilování pozic jak ukrajinské armády, tak proruských separatistů,“ poznamenal například slovenský premiér Robert Fico.

Všichni navíc upozorňují na příměří, které už bylo v Minsku podepsáno vloni v září. Prakticky se ale následně neprojevilo na zmírnění bojů. Naopak, ty se v lednu rozhořely s ještě větší intenzitou.

Rusko a Ukrajina se dnes po téměř šestnácti hodinách dohodly na ukončení bojů na východě Ukrajiny. Po jednání v běloruském Minsku to oznámil ruský prezident Vladimir Putin. K přerušení palby by mělo dojít o půlnoci 15. února. Další jednání ale budou pokračovat.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme