Tisíce lahví vína a umělecké předměty. To by měla dostat Velká Británie při svém odchodu z EU

Velká Británie při svém odchodu z Evropské unie bude nárokovat také část společného majetku. Mezi něj patří také umělecká díla, víno a lihoviny. Podle listu Financial TImes by dělení majetku mohlo být jednou z nejcitlivějších částí rozhovorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinný sklep

vinný sklep | Foto: Vojtěch Berger

Spojené království by mělo mít nárok nejen na podíl z komunikačních satelitů nebo zemědělské půdy, ale také z unijního vinného sklepa, který obsahuje 42 000 lahví, nebo na umělecká díla ze sbírky Evropského parlamentu.

Podle Financial TImes je sporné, podle jakého klíče se bude majetek dělit. Nejpravděpodobnější klíčem bude to, že Británie platí do unijní pokladny asi osminu rozpočtových příspěvků. Spojené království by tak mělo mít nárok na 5 tisíc lahví vína, 250 lahví lihovin a umělecká díla v hodnotě asi dvou a čtvrt miliónů eur (téměř 60 800 000 korun).

Podle údajů z roku 2015 Evropské unii patří také nemovitosti a jejich vybavení v hodnotě bezmála 9 miliard eur (bezmála 250 miliard korun).

Finanční stránku brexitu bude mít za Evropskou komisi coby vyjednavač na starosti Michel Barnier, který se v sobotu ujal funkce.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme