Tony Blair chtěl být předsedou Evropské rady. Málem kvůli tomu opustil post britského premiéra

Britský expremiér Tony Blair zvažoval už tři roky před odchodem z funkce, že dobrovolně rezignuje na premiérský post, aby se mohl stát předsedou Evropské rady, tedy prvním „europrezidentem“. Jeho bývalý hlavní poradce Alastair Campbell to uvedl v úryvku z pamětí, které nyní na pokračování zveřejňuje magazín The New European.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý britský premiér Tony Blair

Bývalý britský premiér Tony Blair | Zdroj: Reuters

Campbell cituje svůj zápis z deníku z 2. dubna 2004: „Ptal jsem se ho, zda se na to opravdu cítí. Řekl mi, že by nejraději nechal vypsat volby a do nich poslal Gordona Browna, aby zkusil své šance.“ Podle pamětí Blair pochyboval o tom, že zvládne ve funkci tři po sobě jdoucí období. Zároveň měl ale pochybnosti o svém ministru financí Brownovi a bál se, že poškodí projekt New Labour.

Přesto se prý tehdy Blair vážně zabýval myšlenkou, že by mu bylo lépe ve funkci evropského prezidenta. Na Campbella se obrátil s žádostí, aby mu připravil kampaň. Pro exporadce by to bylo terno, protože musel kvůli vědomému zveličení irácké hrozby opustit svou funkci už v průběhu roku 2003.

Campbell sondoval Blairovu budoucnost s ostatními státníky. Například Nicolas Sarkozy by jej jako evropského prezidenta podpořil, naopak Jacques Chirac byl rozhodně proti. 20. května 2004 Blair zavolal svému poradci a řekl, že zůstává na Downing Street a evropskou kariéru přenechá jiným. Campbell si psal deníky v letech 2003 až 2005, kdy byl navzdory odchodu z funkce neoficiálním Blairovým poradcem. Blair opustil premiérské křeslo v červnu 2007 poté, co už nedokázal vzdorovat kritice kvůli angažmá Británie v Iráku. Předsedou vlády byl deset let.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme