Turecko žádá zrušení víz, jinak vypoví dohodu o uprchlících. Do sedmi let chce být v EU

Turecko chce do sedmi let vstoupit do Evropské unie. Německému deníku Welt to řekl turecký velvyslanec v Bruselu Selim Yenel. Trvá zároveň na tom, aby unie do konce roku zrušila vízovou povinnost pro turecké občany, jinak prý Ankara odstoupí od dohody o uprchlících. Podle Evropské unie ale Ankara stále nesplnila podmínky, které platí pro všechny země usilující o bezvízový styk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký velvyslanec v Bruselu Selim Yenel

Turecký velvyslanec v Bruselu Selim Yenel | Zdroj: Reuters

V roce 2023 si bude Turecko připomínat sto let od založení republiky. To by se podle Selima Yenela mělo oslavit právě vstupem do Evropské unie. Velvyslanec pro deník také dodal, že by Evropská unie měla důrazněji odsoudit červencový neúspěšný pokus o vojenský převrat v Turecku a dát tak najevo, na čí straně stojí.

Kromě Evropské unie tlačí Ankara také na Spojené státy, zejména kvůli vydání duchovního Fetullaha Gülena, kterého prezident Erdogan obviňuje ze zorganizování puče.

„Strategický partner by neměl svému partnerovi věci stěžovat, naopak měl by se je snažit usnadnit,“ uvedl Erdogan.

Turecko požádalo o vydání Gülena, který tráví důchod v americké Pensylvánii, už dvakrát. První žádost americké soudy odmítly jako nedostatečnou.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme