Turečtí občané se zřejmě letos bezvízových cest do EU nedočkají

Turečtí občané letos bez víz do Evropské unie zřejmě nevyjedou. Uvedl to eurokomisař Günther Öttinger. Důvodem je masové zatýkání po nezdařeném víkendovém puči. Už 20 tisíc lidí z řad vojáků, soudců či policistů skončilo v poutech nebo přišlo o práci. Prezident Recep Tayyip Erdogan mluví o znovuzavedení trestu smrti. Unie přitom bezvízový styk Turecku slíbila výměnou za omezení přílivu běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víkendový vojenský převrat pozice Erdogana nepochybně posílil, ať už za ním stál kdokoliv

Víkendový vojenský převrat pozice Erdogana nepochybně posílil, ať už za ním stál kdokoliv | Foto: Emrah Gurel | Zdroj: ČTK

Erdogan ale musí podle Öttingera vyvrátit obavy EU o budoucnost právního státu v Turecku. V současné chvíli tak podle něj Ankara nejedná.

„Nemůže docházet k tomu, že soudci, kteří se vládě nelíbí, jsou odvoláváni po tisících. Nezávislost justice je nesmírným přínosem,“ řekl eurokomisař. Zároveň varoval, že opětovné zavedení trestu smrti, který Erdogan nevylučuje, je neslučitelné s evropskými hodnotami i úmluvami.

„Jakožto schvalující orgán před vámi prohlašuji, že pokud mi parlament předloží zákon o trestu smrti, rozhodně ho odsouhlasím,“ slíbil už ale turecký prezident Erdogan svým stoupencům.

Z přípravy puče je mimo jiných obviněný bývalý velitel letectva Akın Ozturk, který se ale hájí, že chtěl převratu naopak zabránit. Vláda už dříve zbavila poslance parlamentu imunity.

Stíhání tak hrozí především zástupcům prokurdské opoziční strany HDP. Turecké vedení také zvažuje přehodnocení svých vztahů se Spojenými sáty v případě, že Washington nevydá duchovního Fethullaha Gülena.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme