Uprchlíci můžou být pro státy EU ekonomicky přínosní, řekl místopředseda komise

Na příchodu uprchlíků můžou všechny země Evropské unie ekonomicky vydělat. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas a Hospodářské noviny místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Česko by podle něj mohlo vydělat i na tom, kdyby přijalo euro. O společné evropské měně bude dnes a zítra diskutovat v Praze s politickými a ekonomickými špičkami Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis | Zdroj: Reuters

„Když se uprchlíky podaří začlenit na trh práce, můžeme na tom ekonomicky vydělat. Krátkodobě ale přijetí uprchlíků a jejich integrace přináší náklady," cituje Valdis Dombrovskis analýzy, podle kterých bude příchod uprchlíků pro země EU ekonomickou vzpruhou.

Celkové zisky ale podle něj budou jednoznačně vyšší než krátkodobé náklady. V tom má Evropská komise stejný názor jako Mezinárodní měnový fond (MMF).

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlíci můžou být pro státy EU ekonomicky přínosní, řekl místopředseda komise. Mluvil s ním zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Také experti MMF nedávno provedli analýzu, podle které státy na příchodu uprchlíků ekonomicky vydělají. Pokud je ovšem pustí na pracovní trh, což by navíc výrazně zvýšilo jejich šance na úspěšnou integraci.

„Tenhle celkem zřejmý fakt prokázala řada studií. Když uprchlíkům rychle umožníte pracovat, je to docela silný nástroj pro jejich integraci do společnosti. Lidé, kteří si najdou práci, se integrují výrazně rychleji než ti, kteří jsou z pracovního trhu vyloučeni," vysvětluje místopředseda Evropské komise.

Evropská populace navíc stárne a v řadě zemí chybí pracovní síla. Pokud státy podle něj zajistí uprchlíkům dostatečnou kvalifikaci, může to mít pozitivní dopad na nabídku pracovní síly, a tím i na hospodářský růst.

Řecko v eurozóně

Český prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš nedávno prohlásili, že z eurozóny by mělo co nejdřív odejít Řecko. Dombrovskis se přímo k Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi vyjadřovat nechce. Odmítá ale, že by odchod Řecka z eurozóny někomu prospěl.

„Analýza Evropské komise opětovně dělaná během řecké krize měla jasný výsledek. Pro Řecko i eurozónu jako celek je ekonomicky mnohem výhodnější, když Řecko zůstane jejím členem," upozorňuje Dombrovskis.

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze | Foto: Reuters

Podle něj je tu ale ještě jeden mnohem důležitější aspekt loňské krize a možného odchodu Řecka z eurozóny. Přestože se jednání několikrát ocitla na hranici kolapsu a chaotický řecký bankrot se zdál být doslova na spadnutí, stabilitu dalších států společné měny to prý vůbec neohrozilo.

„Stojí za to připomenout, že i přes velmi bouřlivý vývoj v Řecku a velmi komplikovaná vyjednávání bylo šíření problémů do jiných zemí eurozóny jen velmi malé. Stabilita eurozóny jako celku vůbec nebyla v sázce. To byl podstatný rozdíl oproti krizi v eurozóně z let 2010 až 2011. Tehdy krize v jedné zemi způsobila dominový efekt a přelila se i na další země," doplňuje Dombrovskis.

Euro by bylo pro Česko výhodné

Eurozóna podle místopředsedy Evropské komise výrazně zpevnila od doby vzniku prvních problémů své základy. Zastává také názor, že další integrace zemí s eurem musí pokračovat a že přijetí společné evropské měny by bylo výhodné i pro Česko.

Valdis Dombrovskis je 44letý lotyšský politik a ekonom. Absolvoval matematicko-fyzikální fakultu Lotyšské univerzity, kde získal magisterský titul ve fyzice. V letech 2002 až 2004 zastával post ministra financí. Poté byl zvolen do Evropského parlamentu. Následně byl od roku 2009 pět let lotyšským premiérem. Od roku 2014 je místopředsedou Evropské komise pro euro a sociální dialog.

„Na příkladu vašich slovenských sousedů můžeme vidět velmi jasný přínos eura - z hlediska výkonu ekonomiky, úrokových sazeb nebo rychlosti dohánění vyspělejších zemí," vyjmenovává Dombrovskis.

Podle něj navíc existuje ještě další argument pro to, aby Česko přijalo euro, a tím je vnitřní evropský trh. Pro českou ekonomiku závislou na vývozu je podle něj mimořádně důležitý a euro by obchodování na společném trhu výrazně usnadnilo.

„Je pravda, že s tím, jak pokračuje prohlubování vnitřního trhu, dává členství v eurozóně stále větší smysl. Je to i závěr českého oficiálního hodnocení připravenosti na vstup. Takže podle mě se stávají argumenty pro přijetí eura z ekonomického hlediska stále silnějšími," uzavírá Valdis Dombrovskis.

Místopředseda Evropské komise ale zároveň zdůrazňuje, že rozhodnutí o případném přijetí eura je plně v kompetenci českých politiků.

Eurozóna | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme