Uprchlíci ze Sýrie zaplavují řecký ostrov Kos. Řecko doufá v pomoc zemí EU

Domov antického lékaře Hippokrata proslulý plážemi i starořeckými památkami, to je ostrov Kos v Egejském moři. Dnes je atraktivní nejen pro turisty, ale i pro uprchlíky ze Sýrie. Je totiž jen necelých pět kilometrů od tureckého pobřeží. Řecko doufá, že stejně jako Itálii, i jemu pomohou ostatní země Evropské unie příliv uprchlíků zvládat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci tábořící uvnitř votivního kostela ve Vídni

Uprchlíci tábořící uvnitř votivního kostela ve Vídni | Foto: Vojtěch Berger

Zatím se Řekům daří uprchlíky přijímat. Samo Řecko má ale dost finančních problémů. Chybí mu například peníze na splátky dluhů od Mezinárodního měnového fondu. Teď navíc dochází hotovost i bankám, které tak nemají na půjčky podnikatelům.

Uprchlíci do země často přijíždějí na nafukovacích člunech s motory. Neumírají ale na moři jako při cestách z Libye do Itálie. Z Turecka na ostrov Kos je to totiž jen pět kilometrů a plavba trvá necelou hodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlíci ze Sýrie zaplavují řecký ostrov Kos. Řecko doufá, že mu pomůžou země Evropské unie

Podle reportérky BBC na ostrově bydlí v opuštěném hotelu, kde ani neteče voda. Snaží se pak na policii vyřídit dočasné doklady, aby na území Řecka mohli alespoň půl roku zůstat. Většinou jde o lidi prchající před nebezpečím ze Sýrie.

„Máme se čeho bát. V mojí zemi jsme viděli rakety Tomahawk a další střely. Všude kolem zabíjení. Viděli jsme věci, které nevíme, proč se vůbec dějí. Všude jsou problémy a já už tam nemám žádný dům. Nemůžeme se vrátit, protože teroristé Islámského státu by nás zabili,“ vysvětlil 23letý Amasi.

Uprchlíci se potulují ulicemi

Pro Řecko je příliv imigrantů problém hlavně proto, že nemá peníze, aby se o ně mohlo postarat. V Aténách nejsou uprchlíci vždy v uprchlických centrech, často se potulují ulicemi. Podle svědectví britských novinářů se volně pohybují hlavně v přístavu Pireos a také na Kosu.

Očekává se, že letos přijede nebo přejde z evropské části Turecka k řeckým břehům asi 30 tisíc imigrantů. Jen za poslední dva dny na Kos z Turecka připlulo 1200 lidí.

Převaděčům, kteří je na gumové čluny nakládají, platí kolem 800 až 1000 eur. Řecko doufá, že ostatní evropské země pomohou a část břemena převezmou. Například v České republice je ale proti přijímání uprchlíků odpor. Přijmout jich má necelé dva tisíce.

Řečtí politici už před časem hrozili, že vydají imigrantům dočasné doklady a pustí je do schengenského prostoru. Většina z nich přichází přes Turecko z Blízkého východu. Jsou to pravděpodobně uprchlíci před válkou. Nikdo ale nemůže zaručit, že tam nejsou například i džihadisté, kteří se snaží dostat do Evropy. Podle českých politiků je to bezpečnostní riziko.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme