Uprchlíky je třeba řešit bez přehlasování části zemí EU, shodli se prý Sobotka a Juncker

Předseda Evropské komise Jean Claude-Juncker a český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se prý shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení bez přehlasování části zemí EU. Píše se o tom ve zprávě zveřejněné na webu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu EU v Bruselu

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

Předseda české vlády a šéf EK spolu dnes odpoledne mluvili po telefonu.

„Premiér Sobotka i předseda komise Juncker se shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení bez toho, aby došlo k přehlasovávání některých členských zemí EU. V tomto bude pokračovat intenzivní dialog, kterému chtějí jak Evropská komise, tak státy V4 maximálně pomoci,“ uvádí zpráva.

Evropská komise nyní prosazuje takzvané kvóty, tedy aby si jednotlivé země EU rozdělily uprchlíky proudící do Evropy mezi sebe, a pomohly tak rozložit zátěž, které jsou kvůli náporu běženců vystaveny třeba Německo nebo Francie.

Česko je spolu s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky proti, v případě, že však odpůrci kvót nebudou mít v rámci osmadvacítky takzvanou blokační menšinu, hrozí, že se budou muset rozhodnutí Bruselu podřídit.

Do Maďarska dorazilo během jediného dne přes 4300 uprchlíků

Číst článek

Česká republika odmítá kvóty s tím, že země má sama právo si určit, koho a v jakém počtu přijme, a upozorňuje i na to, že uprchlíci stejně nebudou chtít v Česku zůstat, protože svou budoucnost vidí zpravidla v bohatších zemích Evropy.

Sobotka prý dnes v rozhovoru s Junckerem podpořil takové řešení, jehož součástí bude důraz na ochranu vnějších hranic EU, vznik takzvaných „hotspots“, tedy center, která budou rychle posuzovat a vyřizovat žádosti o azyl, přijetí seznamu takzvaných bezpečných zemí a také „dobrovolný příspěvek jednotlivých členských zemí k pomoci a přijímání uprchlíků“.

Někteří europoslanci chtějí nabídnout uprchlíkům své kanceláře, většinu roku jsou prázdné

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme