Urychlete odchod z Evropské unie, tlačí na Mayovou euroskeptici

Britská premiérka Theresa Mayová ještě stále neoznámila, kdy její země rozhovory o odchodu z EU zahájí. Euroskeptici v Konzervativní straně Mayovou tlačí, aby článek 50 Lisabonské smlouvy aktivovala co nejdříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie

Theresa Mayová se stala novou premiérkou Velké Británie | Zdroj: Reuters

Ministerská předsedkyně uvedla, že nejrychlejší dohoda pro Británii se zbytkem Evropské unie nemusí být dohodou nejlepší. Mayová zopakovala, že si přeje celonárodní konsenzus ohledně zahájení rozhovorů o podmínkách brexitu. Svou činnost by měl v sobotu zahájit hlavní vyjednavač Evropské komise pro brexit Michel Barnier.

Radikální euroskeptici v Konzervativní straně sepsali memorandum nazvané „Brexit blueprint.“ V tom navrhují systém pracovních povolení pro nové unijní imigranty, a dokončení rozhovorů s EU dlouho před skončením dvouleté lhůty stanovené Lisabonskou smlouvou.

Velká Británie se po Brexitu neuzavře před světem, slibuje Mayová

Číst článek

Britská premiérka navíc pro BBC Scotland uvedla, že Skotsko ohledně výsledku vyjednávání nebude mít právo veta. Skotsko se obává tzv. „tvrdého brexitu“ s opuštěním jednotného evropského trhu a regulací volného pohybu osob.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme