V Británii se pomalu znovu rozbíhá kampaň před unijním referendem

Prvními televizními debatami a novými průzkumy veřejného mínění se v Británii znovu rozběhla kampaň před čtvrtečním unijním referendem. Tu přerušila vražda labouristické poslankyně Jo Coxové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit

Brexit | Zdroj: Reuters

Premiér David Cameron v textu pro Sunday Telegraph nazval referendum „existenční volbou" pro Británii, která nenabízí možnost návratu.

Odchod z EU by byl podle Camerona chybou a nejistotou, která by zemi oslabila až na 10 let. To ve vysílání BBC popřel jeden z lídrů euroskeptické kampaně Vote Leave Michael Gove.

Bývalý předseda Labour Party Ed Miliband obvinil zastánce takzvaného brexitu, že se jejich běžným žargonem stala démonizace cizinců. Řada politiků pak odsoudila nové protiimigrační billboardy Strany pro nezávislost Spojeného království (UKIP). Ministr financí George Osborne je dokonce přirovnal k nacistické propagandě.

Předseda strany UKIP Nigel Farage na ITV řekl, že jeho tábor chce jen zavést zodpovědnou imigrační politiku, a že negativismus opačné strany byl zatím mnohem větší. Farage ohledně výsledku referenda připustil, že násilná smrt Jo Coxové připravila zastánce brexitu o dynamiku kampaně.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme