V Bruselu začala obří demonstrace. Míří proti úsporám

Desítky tisíc lidí v Bruselu dnes krátce po poledni vyšly do ulic. Odboráři, kteří akci pořádají, tím chtějí protestovat proti plánovaným škrtům v řadě zemí Evropské unie. Hlavním belgickým městem má podle odhadů organizátorů projít až sto tisíc lidí. Průvod už je asi dvoukilometrový.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace odborů v Bruselu.

Demonstrace odborů v Bruselu. | Zdroj: ČTK

Demonstranti, kteří vyšli od bruselského jižního nádraží, mají namířeno do centra města. Půjdou po širokém bulváru až k sídlu Evropské komise a Rady EU. Skončit by měli v parku za institucemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

novák.mp3

Jasné ale není, kdo protestující uslyší, protože dnes v Bruselu žádní evropští ministři nejsou. Odbory tak zřejmě chtějí především ukázat svoji sílu. Odpoledne má nicméně demonstranty přijmout předseda Evropské komise José Barroso.

V davu se na transparentech objevují hesla jako: ‚Nechceme platit za krizi, Nechceme úspory, Zachraňte naše školy, Chceme sloužit lidu, ne spekulacím bank.‘ Lidé žádají, aby se spíše než úspory, prováděla regulační opatření.

Odbory z celé Evropy

Hlavní čelo průvodu tvoří belgické odbory, ať už socialistické, liberální nebo katolické. Ty ovšem přijely podpořit také několik desítek tisíc odborářů z Francie, kteří jsou v davu hodně vidět a jsou hodně hluční.

Mezi demonstrujícími jsou ale i početné skupiny zástupců italských, německých nebo polských odborářů. Protest přijely v menším počtu podpořit také odbory z Nizozemí, Bulharska, Maďarska, Rumunska, Kypru a také zhruba tři stovky českých odborářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

je asi dvoukilometrový.

„Odboráři se scházejí v Bruselu proto, že se jedná o hlavní evropské město a impuls k tomu, aby se šetřilo a prováděla se úsporná opatření dává celá Evropská unie. A žádají, aby obyčejní lidé nemuseli znovu platit za krizi, za kterou už zaplatili nezaměstnaností, propouštěním,“ poznamenal bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák, který protest sleduje.

Odboráři proto po Evropské unii požadují spíše regulace, než úsporná opatření. Jsou například pro zavedení daně z finančních transakcí, ze které by se měly platit budoucí krize finančního prostoru.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme