V Bruselu zkrachovalo další jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli

Další krizová schůzka mezi Řeckem a jeho věřiteli zkrachovala. Ministři financí eurozóny se v Bruselu nedohodli na podmínkách, za jakých by Řecko mohlo dostat už dřív slíbenou část záchranných půjček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Podle zdrojů ČRo z jednání byla nálada na schůzce mezi Řeckem a jeho věřiteli mimořádně špatná.

Bude se nicméně dál jednat, pravděpodobně na technické úrovni. Ministři financí států s eurem a Mezinárodní měnový fond se s Řeky znovu sejdou v sobotu ráno. Podle diplomatů je to poslední možnost dohodnout se.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dosavadních výsledcích jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli mluvil Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR

Mezitím ale v Bruselu na pravidelném summitu jednají lídři EU. Situace se tak ještě může měnit.

Řecko navrhlo postupné zvýšení věku pro odchod do důchodu na 67 let nebo navýšení některých daní. Věřitelé požadují, aby se penzijní věk zvyšoval rychleji. A namísto stoupajících daní by se Řecko mělo soustředit spíš na škrty ve výdajích. Řecká vláda namítá, že požadavky věřitelů jsou absurdně tvrdé.

Ministři financí jednali za poslední týden již počtvrté. Řecké návrhy stále nestačí, říká německá kancléřka Angela Merkelová. Předseda Evropské rady Donald Tusk však stále věří v dohodu. Na rozdíl od Sofoklových tragédií tento řecký příběh podle Tuska skončí šťastně.

„Je vidět, že strany jsou rozdílné. Řekové mají jiné představy než Trojka. Vyhraněné situace patří k obtížným jednáním, když ale slyším vyjádření jednotlivých účastníků jednání, přepadá mne skepse, zda se kompromis podaří nalézt,“ říká Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR.

„Obě strany mají co ztratit. Není to tak, že kdyby Řecko zkrachovalo, nemělo by to žádné důsledky. V současnosti už má eurozóna prostředky, jak čelit nákaze, jak čelit různým rozvratným efektům. Ale nějaké peníze zde zainvestovány jsou a i z politického hlediska, při současné krizi s uprchlíky, by další destabilizace na jihu Evropy věci neprospělo,“ vysvětluje Dědek a dodává:

„Řekové každým dnem odkládání dohody podkopávají svůj bankovní sektor. Tahají tedy za kratší konec. Náklady nedohody jsou určitě mnohem větší pro Řecko než pro země eurozóny.“

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme