V Evropské unii znovu ubylo kuřáků, kouří asi čtvrtina obyvatel

Počet kuřáků v Evropské unii dál klesá. Podle nejnovějšího výzkumu Eurobarometru kouří něco málo přes čtvrtinu obyvatel Unie (26 procent). Oproti roku 2012 je to pokles o dvě procenta. Nejvíce zákazníků přitom tabákové firmy ztratily mezi mladými lidmi od 15 do 24 let. Zatímco před dvěma lety kouřil skoro každý třetí mladý Evropan, dnes je to jen necelá čtvrtina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Průměrný věk, kdy lidé v Evropě s kouřením začnou, ale zůstává beze změny, stále je na úrovni 17,6 roku. „Čísla ukazují, že boj proti tabáku není vyhraný, a to zejména pokud jde o mladé lidi,“ uvedl eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis.

Mezi jednotlivými zeměmi EU stále existují velké rozdíly ve spotřebě tabáku. Nejvíce se kouří v Řecku a Bulharsku. V těchto zemích tabáku holduje víc než třetina obyvatel. Nejméně pak ve Švédsku, kde kouří jen asi desetina lidí, a ve Finsku.

V České republice loni podle Eurobarometru kouřilo 25 procent lidí, o čtyři procenta méně než o dva roky dříve.

Z průzkumu Eurobarometru také vyplývá, že 59 procent kuřáků se pokusilo se svým zlozvykem přestat. V odvykání jsou přitom úspěšnější lidé ze zemí na severu Evropy.

Elektronické cigarety vyzkoušelo 12 procent Evropanů, 67 procent z nich pak uvedlo, že se tím snažili omezit kouření nebo přestat kouřit úplně. Nicméně podařilo se to pouze 14 procentům. To podle EK ukazuje, že e-cigarety nejsou nijak zvlášť účinné jako nástroj k ukončení kouření.

700 tisíc úmrtí ročně

Podle údajů Evropské komise je kouření nejčastější odvratitelnou příčinou úmrtí v Evropě a ročně má na svědomí asi 700 tisíc životů.

Evropská unie se snaží používání tabákových výrobků omezit. Loni v dubnu byla přijata směrnice, která určuje přísná pravidla pro výrobu, úpravu a prodej tabákových výrobků.

Směrnice bude v členských státech platit od května příštího roku. Vztahuje se na cigarety, tabák k ručnímu balení, dýmkový tabák, doutníky, ale třeba také na elektronické cigarety a bylinné výrobky určené ke kouření.

Zakazuje například charakteristické příchutě či zavádí povinnost, aby zdravotní varování pokrývala 65 procent přední i zadní strany cigaretových krabiček.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme