V prvním průzkumu po vraždě Coxové vedou příznivci setrvání Británie v EU

V prvním průzkumu veřejného mínění provedeném po čtvrteční vraždě britské poslankyně Jo Coxové vedou o tři procentní body zastánci setrvání Británie v Evropské unii. V několika anketách z minulého týdne přitom posilovali odpůrci dalšího členství země v evropském bloku, informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stále naléhavější jsou varování Britům před odtržením od evropského celku

Stále naléhavější jsou varování Britům před odtržením od evropského celku | Foto: Alastair Grant | Zdroj: ČTK

Podle průzkumu agentury Survation pro nedělník Mail on Sunday by setrvání Británie v EU podpořilo 45 procent dotázaných. Pro brexit, tedy rozvázání svazku se sedmadvaceti evropskými zeměmi, by hlasovalo jen 42 procent respondentů. Anketu agentura provedla v pátek a v sobotu.

V předchozím průzkumu agentury Survation z doby před vraždou Coxové byl přitom poměr sil přesně opačný: 45 procent dotázaných pro brexit a 42 procent proti.

Pravicový nedělník, který vychází nákladem 1,4 milionu výtisků, rovněž vyzval Brity, aby hlasovali pro setrvání v unii.

Také anketa agentury YouGov pro list The Sunday Times, která se voličů dotazovala ve čtvrtek a pátek, přisoudila vítězství v referendu zastáncům unie (44 procent) proti příznivcům brexitu (43 procent). Agentura tento výsledek zdůvodnila spíše obavami voličů o ekonomické dopady brexitu než vraždou Coxové. List dnes oznámil, že podporuje brexit.

Kampaň před referendem o brexitu se zastavila. Británie truchlí nad zabitou poslankyní

Číst článek

Poslankyně Jo Coxová byla zavražděna ve čtvrtek v severoanglickém Birstallu krátce před setkáním se svými voliči. Jednačtyřicetiletá politička podporovala setrvání Británie v EU. Pravděpodobným pachatelem činu je Thomas Mair, kterého policie zadržela po útoku.

Nyní prověřuje jeho napojení na krajně pravicové skupiny, ale i jeho duševní zdraví. V sobotu u soudu na dotaz, jak se jmenuje, odpověděl: "Smrt zrádcům, svoboda Británii".

Vražda poslankyně šokovala celou Británii a podle mnohých analytiků by mohla mít vliv na rozhodování některých Britů, jak hlasovat v referendu, které se bude konat už ve čtvrtek 23. června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme