V Řecku a Itálii vzniknou do konce roku evropská registrační centra pro uprchlíky

Azylové právo se v Evropě nedodržuje. Na tom se v Berlíně shodla německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Evropská komise by podle nich měla vyžadovat jeho naplňování u všech členských států. Nejpozději do konce roku vzniknou v nejvytíženějších zemích, v Řecku a Itálii, společná evropská registrační centra pro uprchlíky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem | Zdroj: ČTK

"Nemůžeme si dovolit žádné zdržení," uvedla kancléřka Merkelová s tím, že by se členské státy měly také ujednotit na takzvaných bezpečných zemích.

Žadatelé z těchto států pak nebudou mít velkou šanci azyl získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud Řecko a Itálie nebudou lépe bránit hranice EU, bude stoupat tlak na zrušení Schengenu, předvídá státní tajemník české vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Ty, kteří ale získají právo zůstat v Evropské unii, je podle Merkelové třeba rozdělit férovým způsobem mezi členské státy, což se zatím neděje.

Francouzský prezident Hollande uznal, že Německo nese velkou zátěž v nynější migrační krizi. Oba státníci se shodli na tom, aby byl vypracován celoevropský seznam zemí, které lze považovat za bezpečné. Což by pomohlo rychleji vyřizovat žádosti o azyl.

Otazníky nad budoucností Schengenu rostou

Ke společnému postupu všech zemí unie vůči migrační vlně vyzval také v rozhovoru pro německý tisk bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

A varoval, že pokud se nezapojí všichni členové unie a nezmírní se příval migrantů, mohlo by být nutné obnovit hraniční kontroly i v schengenském prostoru.

„Němci trpí tím, že nefunguje ochrana vnější hranice, že Italové, Řekové neplní svou úlohu,“ poznamenal státní tajemník české vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„A logicky němečtí politici zejména na republikové a regionální úrovni se musejí potýkat s následky selhávání Italů a Řeků.“

„A pokud nenajdeme jinou cestu, tak německý tlak na zrušení Schengenu bude obrovský,“ obává se státní tajemník české vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme