V4 opět odmítla povinné kvóty. Hlavní jsou hotspoty a ochrana hranic, říká

Země visegrádské čtyřky odmítají povinné kvóty Evropské unie na přerozdělení uprchlíků. Unie se podle nich musí soustředit na ochranu vnější hranice schengenského prostoru a na hotspoty k registraci běženců v Řecku nebo Itálii. Ministři vnitra V4 to řekli v Praze na dnešní společné schůzce. Evropská komise dnes naznačila, že hotspoty mají začít fungovat do čtyř týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva maďarský velvyslanec Tibor Petö a ministři vnitra Mariusz Błaszczak (PL), Milan Chovanec (CZ) a Robert Kaliňák (SK)

Zleva maďarský velvyslanec Tibor Petö a ministři vnitra Mariusz Błaszczak (PL), Milan Chovanec (CZ) a Robert Kaliňák (SK) | Foto: Filip Jandourek

Ministr vnitra České republiky za ČSSD Milan Chovanec by chtěl, aby hotspoty fungovaly jako detenční zařízení, která by migranty zadržela po dobu, dokud se jasně neprověří jejich bezpečnostní riziko a „čisté“ azylové úmysly.

„Máme případy, kdy je tady Iráčan, který má dva dokumenty – pas a řecký dokument. To musí skončit, hotspot má toto odstranit,“ uvedl Chovanec.

Migrační krizi bude Evropa řešit dva až tři roky, říká šéf německé diplomacie

Číst článek

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák k tomu dodal, že nelegální uprchlíky nelze oddělit, aniž by se neomezila jejich osobní svoboda, jinak by se totiž hotspotům vyhýbali. Proto je prý potřeba udělat právě to, co navrhuje Milan Chovanec.

Polsko otočilo

Za Polsko přijel do Prahy nový ministr vnitra Mariusz Błaszczak, který jasně prohlásil, že kvóty jsou špatné řešení. Vztah Polska ke kvótám se tak pod novou, jednobarevnou vládou konzervativní strany Právo a spravedlnost změnil.

Poslanci budou mluvit o migraci, Sobotka chce záložní hraniční systém

Číst článek

Polsko jako jediná země visegrádské čtyřky evropské kvóty dříve podpořila, a to k nelibosti ostatních členů uskupení. V médiích to bylo interpretováno jako zrada Polska na zbytku V4.

Více policistů?

Snižovat počet uprchlíků na balkánské trase chce V4 stejně jako dosud. Policisty a experty chce posílat jak na vnější hranice Evropské unie, tak na klíčové hranice v Makedonii, Srbsku nebo Slovinsku, tedy tam, kde to bude potřeba.

Třeba do Slovinska a Maďarska už odjely desítky českých expertů z policie, ale i armády. Ministři vnitra Chovanec a Kaliňák si však postěžovali, že kdyby poslal poměrnou část takových sil každý stát EU, byla by situace lepší.

Ministři vnitra V4, jednání ministrů vnitra zemí visegrádské čtyřky, Mariusz Blaszczak | Foto: Filip Jandourek

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme