Vedení EU přivítalo zvolení Komorowského polským prezidentem

Z vítězství Bronislawa Komorowského v polských prezidentských volbách se raduje i vedení Evropské unie. Jak předseda Evropské komise, tak šéf Europarlamentu a předseda Evropské rady čekali s reakcemi na jeho zvolení až do zveřejnění oficiálních výsledků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie 

Evropská unie  | Foto: Tiskový servis Evropské komise

„Komorowski bude prezidentem shody a usmíření. Bude to věrohodný přestavitel Polska,“ uvedl v reakci na zvolení svého bývalého kolegy polským prezidentem předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. V době, kdy býval polským premiérem na přelomu tisíciletí byl Komorowski jeho ministrem obrany.

Podle Buzka bude Komorowski jako prezident zárukou spolupráce s vládou, což bude nezbytné v době předsednictví Polska v Radě Unie v druhé polovině roku 2011. Takzvaný „Evropský prezident" Herman van Rompuy se podle svých slov těší na úzkou spolupráci s novým polským prezidentem při řešení výzev, před kterými jeho země i Evropa stojí.

Předseda Evropské komise José Barroso zvolení Unii nakloněného prezidenta přivítal slovy, že Polsko zůstane pozitivní hybnou silou demokratického rozvoje Evropy.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme