Jourová prošla výbory europarlamentu, přiblížila se postu komisařky

Věra Jourová se může stát eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Shodli se na tom zástupci všech čtyř výborů Evropského parlamentu, před kterými měla veřejné slyšení. Česká zástupkyně tak úspěšně prošla hodnocením europoslanců. Pro to, aby mohla v komisi skutečně zasednout, ještě musí počkat, až Evropský parlament schválí celou komisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká kandidátka do Evropské komise Věra Jourová hovoří na tiskové konferenci po svém slyšení před výbory Evropského parlamentu.

Česká kandidátka do Evropské komise Věra Jourová hovoří na tiskové konferenci po svém slyšení před výbory Evropského parlamentu. | Foto: Jakub Dospiva | Zdroj: ČTK

Část europoslanců z výboru pro občanské svobody a justici původně chtěla, aby Věra Jourová musela projít novým slyšením. Ostatní tři výbory to ale odmítly, a tak česká kandidátka dostala podporu.

„Doplňující otázky mě naprosto přesvědčily o schopnosti paní eurokomisařky,“ řekl člen výboru pro občanské svobody a justici z KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Podle něj byly výtky proti Jourové spíš politické a netýkaly se kompetence kandidátky.

Věra Jourová se narodila v roce 1964 v Třebíči. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (1991) a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2012). Dosavadní funkce: ministryně pro místní rozvoj (od ledna 2014 do října 2014), první místopředsedkyně hnutí ANO 2011 (od března 2013), členka Poslanecké sněmovny (od října 2013).
Pramen: ČTK

S tím souhlasí i europoslankyně z hnutí ANO Dita Charanzová. „Myslím, že Věra Jourová dokázala, že na to má.“

Část europoslanců si myslí, že Jourová dostala příliš rozsáhlé portfolio, přesto ji ale podpořili.

Věra Jourová předstoupila před poslance ze čtyř výborů při tříhodinovém slyšení minulou středu. Série 45 otázek a odpovědí ale europoslancům ke konečnému rozhodnutí nestačila, a tak musela Jourová do neděle vypracovat ještě písemné odpovědi na dodatečných 32 otázek.

Europarlament nemůže jednotlivé komisaře měnit, schvaluje však komisi jako celek. V případě Junckerova týmu by měl hlasovat na konci října tak, aby se nová komise mohla ujmout práce od listopadu.

Jourová: Slyšení bylo náročné, ale legitimní

Věra Jourová prostřednictvím mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radky Burketové vzkázala, že ji těší, že dostala příležitost v europarlamentu okomentovat své záměry a vize. Slyšení označila za náročné.

„Podle ní to byl demokratický proces, velmi náročný, ale zcela legitimní. Konečné slovo však bude mít Evropský parlament,“ tlumočila mluvčí reakci budoucí evropské komisařky.

Věře Jourové poblahopřál k úspěchu prezident Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanci podpořili Věru Jourovou na post nové členky EK. Informace od zpravodaje v Bruselu Ondřeje Housky a redaktorky Petry Benešové

„Myslím si, že je potřeba udělat tlustou čáru za spory, jaké portfolio měla nebo neměla mít, a přát jí, aby v tom, co má, což je spravedlnost, ochrana spotřebitele a rovnost pohlaví, měla úspěch,“ prohlásil prezident.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je pozitivní, že během takzvaného grilování v Evropském parlamentu nezůstal "černý Petr" v ruce české kandidátce.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek věří, že Jourová bude v Evropské komisi dělat taková rozhodnutí, která prospějí i České republice.

„Určitě to není o reprezentaci, je to o naplňování cílů, které má Evropská komise. To znamená, ona je reprezentantkou Evropské komise, tím pádem i Evropské unie, a my jsme součástí Evropské unie, takže je i naší reprezentantkou. Sice ne národní, ale domnívám se, že pokud bude rozhodovat ve prospěch EU, tak to bude ve prospěch České republiky. Jinak budeme muset zapracovat, aby se změnila unie,“ uvedl Bělobrádek.

Od opozice zní kritika

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska bude mít Česko v Evropské komisi tak kvalitního kandidáta, jakého byla schopná vláda vybrat.

„Je na místě paní komisařce poblahopřát a popřát jí hodně úspěchů, protože bude svým způsobem reprezentantem České republiky v evropských institucích. Byl to tak kvalitní zástupce, jak dokázala tato vláda vygenerovat,“ poznamenal Kalousek.

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa nepřekvapilo, že výbory Jourovou doporučily do funkce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Jourová míří za Česko do Evropské komise. Diskutovali o tom europoslanec za ODS Jan Zahradil a europoslanec za ANO Pavel Telička

„Já jsem přesvědčen, že se to dalo očekávat, vzhledem k tomu, že tři výbory už byly pro a u toho čtvrtého výboru šlo o doplňující otázky. Myslím si, že pro Českou republiku je dobrá zpráva, že jsme nemuseli žádat o změnu portfolia,“ reagoval Filip.

Předseda ODS Petr Fiala považuje výkon Věry Jourové v Bruselu za nepřesvědčivý.

„Paní Jourová nepředvedla příliš silný výkon, získali jsme na závěr po velkém boji jedno z nejslabších portfolií. A celkově to ukazuje velmi špatnou evropskou a zahraniční politiku této vlády,“ domnívá se Fiala.

Také podle předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury měla být vláda v jednání o agendě české eurokomisařky rychlejší a důraznější.

„Naše vláda se donekonečna hádala, hádala se o personálie, tím pádem nám uniklo adekvátní portfolio. To znamená to, kde je paní Jourová odbornicí. Takže v podstatě bude dělat práci, o které nic neví, jelikož je odborníkem na něco jiného, a bude si muset nechat od někoho radit,“ řekl Okamura.

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Ondřej Houska, mta, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme