Věřitelé prý dali řecké vládě poslední nabídku, jak zabránit hrozícímu chaosu

Řecko prý od věřitelů dostalo úplně poslední nabídku, která ho má zachránit před chaosem. S odvoláním na vysoce postavený zdroj to napsal belgický deník Le Soir. Řecký premiér Alexis Tsipras by musel slíbit, že změní názor a v chystaném referendu bude vést kampaň za přijetí podmínek eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Věřitelé by výměnou za to souhlasili s prodloužením řeckého záchranného programu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Řecký premiér Alexis Tsipras s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Zdroj: Reuters

Věřitelé po Řecku požadovali další tvrdá úsporná opatření, především škrty ve výdajích.

Tsipras by se musel zavázat, že v referendu podpoří poslední nabídku věřitelů, která obsahovala i některé ústupky Řecku, například zachování snížené daně z přidané hodnoty pro hotely na řeckých ostrovech.

Francouzský ministr financí Michel Sapin zdůrazňuje, že Francie se stále chce dohodnout. Prodloužení záchranného programu by mimo jiné mohlo umožnit přežít řeckým bankám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Aténách je zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Novák. Situaci v Řecku okomentoval i ekonom David Marek z poradenské společnosti Deloitte

„I kdyby se Řecko vrátilo na cestu svého setrvání v eurozóně, tak to, co za poslední půlrok a zejména za poslední týden současná vláda dokázala napáchat na řecké ekonomice, budou nedozírné škody,“ myslí si ekonom David Marek z poradenské společnosti Deloitte.

Upozornil, že existují jen dvě možnosti. Pokud se Řecko vysloví pro reformy, bude se moci vrátit k normálnímu fungování.

„Vrátí se k platební schopnosti, bude schopné platit jak externí závazky, tak i vnitřní platby, jako jsou sociální dávky, důchody, platby státním zaměstnancům a tak dále. Otevřou se banky, které budou nadále financovány Evropskou centrální bankou, a vše poběží tak, jak to běželo dosud,“ přibližuje Marek.

Berlín je s vývojem řecké krize nespokojený, kritizuje premiéra Tsiprase

Číst článek

„Pokud ovšem nedojde k tomuto scénáři a referendum dopadne negativně, pak se budou muset kapitálové kontroly a bankovní prázdniny ještě o nějakou dobu prodloužit, a to o tu dobu, než se Řecko připraví na opuštění eurozóny a vznik vlastní změny. To se dá provést technicky relativně rychle,“ dodává.

Banky budou zavřené

Banky v Řecku zůstanou ode dneška zavřené. Atény tak reagují na masivní vybírání úspor z bankomatů. Alexis Tsipras oznámil rozhodnutí vlády po tom, co Evropská centrální banka řekla, že řeckým bankám nezvýší nouzové financování.

Řekové smějí vybírat z bankomatu maximálně v přepočtu asi 1600 korun denně. Tento limit platí i pro jakýkoli převod z účtu. Banky mají zůstat zavřené až do 7. července. V obchodech navíc nejsou přijímány platební karty.

Některým bankomatům v Aténách došla hotovost už v noci | Foto: Pavel Novák

Před bankami i u bankomatů se tvoří fronty, lidé ale čekají marně. Přístroje začnou limitované částky vydávat až od 12 hodin, nejdřív totiž musejí být přenastaveny.

U centrální banky je pro všechny případy připravena policejní jednotka, atmosféra ale zatím není vyhrocená. Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Nováka se zdá, že Řekové přijímají situaci odevzdaně.

Evropská komise už dala Řecku oficiální souhlas k omezení pohybu kapitálu a výběrů vkladů z bank. Tato opatření jsou podle ní oprávněná a jsou podnikána v zájmu ochrany bank.

Řekové se marně snaží vybrat peníze z bankomatu | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme