Visegrádská skupina bude chránit Schengen, návrh na další přerozdělení migrantů odmítla

Země visegrádské čtyřky (V4) se chtějí aktivně podílet na řešení migrační krize. Jsou připraveny poskytnout experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu. Zároveň důrazně odmítají chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků v rámci Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Ewa Kopaczová a český premiér Bohuslav Sobotka přijeli na jednání V4

Polská premiérka Ewa Kopaczová a český premiér Bohuslav Sobotka přijeli na jednání V4 | Zdroj: ČTK

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ve společném prohlášení po skončení dnešního mimořádného summitu visegrádské skupiny v Praze uvedli, že chtějí pro řešení uprchlické krize udělat víc, než zatím slíbili.

„Jedná se především o zesílení boje proti pašerákům a převaděčům. Jejich stíhání a trestání. A také podporu mezinárodní koalice v boji proti Islámskému státu,“ řekl po summitu český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Visegrádská čtyřka chce také poslat peníze i materiální pomoc zemím s výraznou populací uprchlíků. Třeba do Turecka, Jordánska nebo Libanonu. Na vnějších hranicích EU chce také pomoct vytvořit přijímací centra pro běžence.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlické krizi mluvili státní tajemník pro evropské záležitosti T. Prouza, slovenský novinář M. Kostolný a spolupracovník ČRo G. M. Papucsek

Jakákoli diskuse o kvótách je podle Sobotky pouze zástupná, podstatou problému je situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye. Sobotka zdůraznil, že migrace je celoevropský problém. Je podle něj třeba rychlé a společné reakce EU.

Český premiér reagoval i na kritiku rakouské vlády, odkud tento týden zaznělo, že země, které odmítnou nést břemeno péče o uprchlíky, by mohly přijít aspoň o část eurodotací.

„Evropské fondy jsou dohodnuty. Je schválená finanční perspektiva, do roku 2020 je naprosto jasno. Není možné vydírat země, které získávají prostředky z evropských fondů, tím, že tady bude otevírána otázka toho, že by měli dostávat méně,“ odmítl kritiku.

Spolu se slovenským premiérem Robertem Ficem, šéfkou polské vlády Ewou Kopaczovou a maďarským premiérem Viktorem Orbánem pak šéf české vlády v prohlášení vyjádřil hluboké politování nad ztracenými lidskými životy při cestě uprchlíků za lepším životem.

Maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Bohuslav Sobotka přijeli na jednání V4 | Foto: ČTK

Polská premiérka Ewa Kopaczová po summitu V4 řekla, že Evropa musí být solidární, ale členské státy mají právo rozhodovat suverénně. Chce plnou kontrolu při přijímání uprchlíků. Zároveň souhlasí s tím, že by Evropská unie měla řešit hlavně důvody migrační krize v zemích původu migrantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry summitu V4 o řešení uprchlické krize. Téma pro europoslance Miroslava Pocheho z ČSSD a Jiřího Maštálku z KSČM

Navrhované kvóty jsou podle ní samy o sobě jen pozvánkou pro další uprchlíky, aby se do Evropy vydali také. Polská vláda odmítá princip povinné solidarity, každý stát by měl mít podle Kopaczové právo svobodně říct, o kolik běženců se zvládne postarat, zajistit jim bydlení, zdravotní péči a vzdělání pro děti.

Proti kvótám dlouhodobě vystupuje i slovenský premiér Robert Fico. Ten na pražském summitu hlavně obhajoval výhody schengenského prostoru a cestování bez hranic, které by podle něj neměly padnout migrační krizi za oběť.

Aliance států V4 čili visegrádská čtyřka je sdružení čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Název se odvíjí od historického setkání tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335, kde byla dohodnuta užší spolupráce mezi jejich zeměmi.

„Hlavně mladí lidé by si měli uvědomit, že to nebylo vždy tak, že když dnes sednete do auta někde v Rize, a když vám vydrží benzín a nezaspíte, tak se můžete zastavit až někde v Portugalsku. Nemůžeme tyto vymoženosti opouštět anebo ztrácet jen proto, že nejsme schopní přijmout racionální rozhodnutí,“ řekl.

Společné prohlášení podle Fica jednoznačně potvrzuje zájem čtveřice zemí „za každou cenu“ zachovat hodnotu Schengenu. Zároveň je dokument jasným projevem solidarity vůči těm, kdo potřebují pomoc.

Komise navrhne další kvóty. Státy EU by si mezi sebe měly rozdělit 120 tisíc uprchlíků

Číst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán zůstal daleko za svou ostrou rétorikou z posledních dnů, kdy kritizoval Německo za to, že podporuje migrační toky svojí vstřícnou azylovou politikou.

Orbán poděkoval Slovensku, Česku a Polsku za nabídku pomoci. Po summitu V4 řekl, že je třeba chránit evropské občany a mír. Podle něj někteří evropští politici uprchlíky podvedli, když jim dali naději, že se mohou dostat do západní Evropy.

Maďarsko intenzivně řeší uprchlickou krizi poslední týdny. Podle Orbána možná země bude jednou potřebovat i konkrétní pomoc. Česká republika by mohla poskytnout například technologii k monitoringu osob na hranicích nebo vycvičené psovody.

Nejdůležitější otázka podle Orbána je, jestli jsou státy schopny svým občanům ukázat, že mají situaci pod kontrolou, tedy jestli jsou evropští lídři schopni garantovat společnou bezpečnost. „Opravdu si myslím, že jsme schopni to zvládnout,“ dodal.

Tisíce migrantů jdou z Budapešti do Rakouska pěšky, policie jim nebrání

Číst článek

Po svých sousedech požaduje víc solidarity i Rakousko. Letos čeká příchod až 80 tisíc uprchlíků. Jestli budou rakouské vládě závěry summitu V4 stačit, se ukáže v pondělí. To se v Bratislavě sejdou premiéři Česka a Slovenska s rakouským kancléřem.

ČTK, ČRo, Vojtěch Berger, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme