Z EU přijdou za souhlas s klimatickým balíčkem desítky miliard na modernizaci energetiky

Česko dostane 50 až 70 miliard korun výměnou za to, že podpořilo evropské cíle v boji se snižováním škodlivých emisí oxidu uhličitého. Na summitu v Bruselu se na tom dohodli lídři členských zemí Evropské unie. Osmadvacítka sníží své emise oxidu uhličitého o 40 procent do roku 2030.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Bohatší státy těm chudším včetně Česka výměnou za jejich souhlas pomůžou s přechodem na modernější energetickou soustavu tím, že jim zdarma poskytnou povolenky na vypouštění emisí.

„Budeme postupovat tak, aby to zbytečně nezvýšilo ceny elektrické energie,“ řekl premiér Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrech summitu EU mluvili Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a Martin Bursík, exministr životního prostředí

Lídři zemí Unie se zároveň dohodli na podpoře obnovitelných zdrojů energie a na snižování energetické náročnosti. Tyto dva cíle bude ale každá země plnit svým vlastním tempem.

„Česká republika nebude mít stanovený závazný cíl pro podíl obnovitelných zdrojů,“ dodal Sobotka s tím, že na změny v energetice budou české firmy muset vynaložit stovky miliard korun. Tyto investice by ale byly v zájmu udržení konkurenceschopnosti tak jako tak nezbytné.

Unie jako celek sníží do roku 2030 emise skleníkových plynů v porovnání s rokem 1990 o 40 procent. Více něž čtvrtinu spotřeby energie mají unijní země získávat z obnovitelných zdrojů a o 27 procent vzrostou také úspory energií. Tedy budou se například ještě víc používat úsporné žárovky nebo méně energeticky náročné technologie.

Šetření energií je podle předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye nejjistější způsob, jak snížit energetickou závislost Evropy na vnějších zdrojích, což je kvůli současné politice Ruska zásadně důležité.

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme