Zeman s Hoferem se setkali v 'nádherné atmosféře'. Chtějí vytvořit unii v Unii

Prezident Miloš Zeman a kandidát na rakouského prezidenta Norbert Hofer by rádi posílili roli střední Evropy v rámci Evropské unie. "Chceme vytvořit unii v Unii," řekl po schůzce obou politiků Hofer. Podle něho se setkání uskutečnilo v nádherné atmosféře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hofer, Zeman

Hofer, Zeman | Zdroj: Reuters

Jednání se dotkla také sporných bodů, jako jsou Benešovy dekrety nebo jaderná elektrárna Temelín. "Mluvili jsme o tom, jestli by bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci Evropské unie," uvedl Hofer.

Podle něho mají Rakousko i Česká republika společnou historii a podobný způsob diskutování. "Rádi bychom spolupracovali," dodal prezidentský kandidát.

"Norbert Hofer představil svůj projekt 'unie v Unii', který zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny na Visegrád plus," dodal hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Temelín je pro Rakušany problém

Zeman s Hoferem debatovali také o migraci, na jejímž hodnocení se shodnou. "Samozřejmě jsme mluvili i o Temelínu. Je pro nás problém," řekl po schůzce Hofer. Rakousko prý není přítelem jaderné energie.

Hofer požaduje, aby všechny jaderné elektrárny u rakouských hranic byly bezpečné, včetně českého Temelína nebo Dukovan. Jeho strana Svobodných ale před pár dny na webu zopakovala požadavek, aby Rakousko na Česko podalo kvůli jádru žalobu k Evropskému soudnímu dvoru.

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Reuters

"V Evropě je nutné posílit využití obnovitelných zdrojů energie," řekl Hofer. Zároveň poznamenal, že i když jsou některé názory odlišné, budoucnost je společná a je třeba na ní pracovat.

Benešovy dekrety jsou prý bezpráví

Dále zopakoval, že se směrem k Česku chce soustředit na otázky budoucnosti. Benešovy dekrety ale těsně před návštěvou Prahy označil za bezpráví. Rakouská vláda dnes odložila termín prezidentských voleb na prosinec.

Hofer v nich sám kandiduje, jako jeden ze tří předsedů parlamentu, ve Vídni ovšem hlavu státu taky dočasně formálně zastupuje. Do Prahy prý ale nepřijel v žádné konkrétní funkci, jen jako politik.

Český prezident, podle svého mluvčího, zdůraznil ke dvojici sporných bodů neměnné stanovisko České republiky. Ta odmítá otevírat otázku Benešových dekretů a trvá na tom, aby energie z jádra byla součástí jejího energetického mixu.

"Řekl mi, že ví, že Rakousko a Česká republika mají v těchto otázkách problémy," popsal postoj českého prezidenta Hofer.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme