Země EU by podle eurokomisaře měly harmonizovat azylové právo včetně výše dávek

Země Evropské unie by měly harmonizovat své azylové právo, a to včetně výše dávek pro lidi, kteří hledají v Evropě ochranu. V takovém případě by nebylo nutné zavádět kvóty pro rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé unijní státy. V rozhovoru, který v úterý přinesl německý deník Main Post, to řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze začíná Evropské jaderné fórum, Gunther Oettinger.

V Praze začíná Evropské jaderné fórum, Gunther Oettinger. | Foto: Filip Jandourek

„Jako komise navrhujeme, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl. Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty, protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko," řekl Oettinger.

„Znamená to, že bychom museli z evropského rozpočtu silněji podporovat země jako Bulharsko a Řecko, kde jsou životní poměry žadatelů o azyl takřka neúnosné. A naopak bychom museli být připraveni snížit v Německu standardy, které na základě ústavy uplatňujeme," řekl politik, kterého do Evropské komise vyslala vláda německé kancléřky Angely Merkelové.

Harmonizace nebo kvóty

Dokud se nepodaří dosáhnout harmonizace azylového práva, je podle Oettingera třeba dodržet dohodu o rozdělení uprchlíků, kterou loni přijali ministři vnitra zemí EU přes odpor některých států včetně Česka. Na základě této dohody by Česko mělo přijmout celkem 2691 migrantů.

„Čtyři členské státy, mezi nimi i Česko, byly proti. Ale v demokracii platí většinový princip. Češi nemohou v EU přijímat rozhodnutí, která jim vyhovují, a blokovat ostatní," řekl eurokomisař. „Bez určité solidarity uprchlickou otázku nezvládneme," dodal.

Migrační krize loni zasáhla především Německo, Rakousko a Švédsko, kam mířilo nejvíc běženců směřujících do EU.

Tyto země tlačily na rozdělení uprchlíků mezi všechny členy unie, proti tomu se stavěly především státy z východní části osmadvacítky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme