Země EU by se měly domluvit, jak si rozdělí 40 tisíc uprchlíků

Státy Evropské unie by se dnes měly domluvit, jak si během dvou let rozdělí 40 tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka. Na schůzce v Bruselu o tom budou jednat ministři vnitra zemí osmadvacítky. Státy unie se už dřív zavázaly přijmout běžence ze Sýrie a Eritreje, kteří mají prokazatelně nárok na azyl. Česko slíbilo, že přijme 1100 uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci

Uprchlíci | Foto: Carmelo Imbesi | Zdroj: ČTK

Některé země by ale měly udělat víc, říká lucemburský ministr pro migraci Jean Asselborn. Týká se to Španělska nebo Slovenska. Český příspěvek je naopak podle diplomatů už dostatečný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státy Evropské unie si mezi sebou nejspíš rozdělí 40 000 uprchlíků z Itálie a Řecka, předpovídá zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Kromě 40 tisíc uprchlíků, kteří už jsou v Evropě, mají země unie přijmout i dalších 20 tisíc běženců z uprchlických táborů například v Jordánsku nebo Turecku. Z nich Česko slíbilo přijmout 400 lidí. Ve všech případech má jít o lidi, kterým prokazatelně hrozí nebezpečí, nikoliv o takzvané ekonomické migranty.

Konkrétní vybrané rodiny čeká v uprchlických táborech seznamování s českým systémem. Budou se jim tam věnovat čeští pracovníci.

Na rakouském venkově si uprchlíci rychle zvykají, místní na ně mění názor

Číst článek

Uprchlíkům pomohou i křesťanské církve, dají k dispozici budovy, pomohou i s integrací do české společnosti. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub Českému rozhlasu řekl, že ze začátku bude hrát roli víra uprchlíků.

„My se je budeme snažit učit postupně tak, aby proces byl úspěšný. Nejme těmi, kteří by říkali, že jen křesťané. Jsme otevřeni pomáhat, ale chceme, aby to bylo úspěšné. Domníváme se, že křesťané jsou ti, se kterými je třeba začít,“ uvedl Holub.

Chovanec: Je třeba řešit i vojenskou operaci

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD říká, že unie se teď musí soustředit na omezení počtu migrantů, kteří do Evropy přicházejí.

„Je potřeba řešit i vojenskou operaci. Jedná se o mandátu OSN a je potřeba se posunout i v této oblasti.“

V rámci vojenské operace by země Unie chtěly potápět lodi pašeráků lidí.

Ondřej Houska, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme