Země EU nebudou uprchlíky přijímat podle kvót, 60 tisíc si jich rozdělí dobrovolně

Česko a další země Evropské unie zablokovaly povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Lídři států se na summitu v Bruselu místo toho po sedmi hodinách jednání dohodli, že budou běžence přijímat dobrovolně, a sami si tak určí jejich počty. Celkem by ale země měly během dvou let přijmout 60 tisíc uprchlíků, 40 tisíc z nich bude z Itálie a Řecka, dalších 20 tisíc z uprchlických táborů mimo Evropu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a v pozadí šéf Evropské rady Donald Tusk na summitu EU v Bruselu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a v pozadí šéf Evropské rady Donald Tusk na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

„Evropská rada stanovila celkové číslo. Teď bude na jednotlivých členských státech, aby přišly se svými návrhy,“ prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka.

Dodal, že návrhy by měli do konce července připravit ministři vnitra jednotlivých států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povinné kvóty nebudou, Česko i další země EU ale budou přijímat uprchlíky dobrovolně. Více zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska a komentátor Milan Slezák

Přijímat uprchlíky slíbily podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska všechny země. Výjimku můžou mít jen Maďaři a Bulhaři, kteří jsou už teď zasaženi migrací.

Česká vláda už dříve uvedla, že by mohla ročně přijímat stovky běženců.

Předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudovi Junckerovi prý nevadí, že povinné kvóty neprošly. Prohlásil, že mu nezáleží na kvótách, ale na osudech ohrožených lidí.

Diskuse o kvótách byla mimořádně bouřlivá

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD podle očekávání zavedení povinných kvót odmítl. Na summitu Evropské rady v Bruselu prosazoval právě dobrovolné přijímání běženců.

Sobotka oznámil své odmítnutí kvót pozdě večer na sociální síti Twitter. „Podpořil jsem navracení ekonomických uprchlíků, stabilizaci zemí jejich původu a lepší ochranu vnějších hranic,“ popsal stručně své vystoupení.

Evropští diplomaté očekávali, že návrh se závazným umisťováním uprchlíků neprojde. Předseda Evropské rady Donald Tusk ještě před koncem jednání připustil, že kvóty nemají mezi členskými státy velkou podporu.

Podle zdrojů Českého rozhlasu byla diskuse o tématu mimořádně bouřlivá.

Do Evropy míří uprchlíci ze Sýrie i z Afriky

Povinné kvóty pro přijímání uprchlíků členskými státy navrhla Evropská komise na podnět Německa a Itálie v květnu.

Od začátku roku už k břehům Evropské unie dorazilo 150 tisíc uprchlíků, hlavně z občanskou válkou zasažené Sýrie, ale také z Eritreje, Somálska a dalších zemí. Nejvíce jich je v Řecku a v Itálii.

Střední Evropa hodnotí dohodu EU o uprchlících kladně. Itálie to vidí jinak

Číst článek

Země se také dohodly na širší spolupráci při vracení migrantů, kteří právo na pobyt v Evropské unii mít nebudou. Připravují se i vojenské zásahy proti pašerákům lidí v severní Africe.

ČTK, Ondřej Houska, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme