V Česku není možné přezkoumat proces EIA, hrozí nám za to vysoké sankce

Proces EIA neboli posuzování vlivů na životní prostředí by mělo být možné soudně přezkoumat. To však české zákony neumožňují a Evropská unie proto požaduje nápravu. Evropská komise dokonce už rozhodla o podání žaloby u Evropského soudního dvora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba nového monobloku klatovské nemocnice

Výstavba nového monobloku klatovské nemocnice | Foto: Tisková zpráva | Zdroj: AFP

Problémem se bude tento týden zabývat i vláda. Proces EIA se využívá například u všech velkých průmyslových nebo dopravních staveb. Sleduje se, jaký vliv bude mít projekt, ale i jeho stavba, na ovzduší, jaká je jeho hluková zátěž nebo jaký vliv má na podzemní i povrchové vody.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara hrozí Česku kvůli nesouladu zákona s evropskou směrnicí vysoké sankce:

"To, že Evropská komise rozhodla o podání žaloby proti České republice znamená, že bude následovat soudní řízení u Evropského soudního dvora. V případě, že u něj neuspějeme, což se obáváme, že je velmi pravděpodobné v případě, že se nepodaří český zákon o posuzování vlivu novelizovat, tak Česku hrozí velmi citelné finanční sankce až do nápravy stavu."

Česku hrozí vysoké finanční sankce

"Sankce se pohybují v tisících až statisících eur denně a jde o jakési pokuty, které by Česká republika musela platit až do nápravy stavu," dodal ještě Kašpar. Ministerstvo životního prostředí bude proto požadovat, aby se zákon schválil ve sněmovně hned v prvním čtení ještě na zářijové schůzi.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič je připravený normu podpořit a myslí si, že by bylo dobré, aby si na ni poslanci udělali čas. Obává se ale toho, že se novelu na krátké zářijové schůzi schválit nestihne. Sankce by nám podle něj ale nemusely hrozit.

"Myslím si, že pro posuzování toho, zda Brusel uvalí na Českou republiku sankce je důležité, zda je legislativní proces započat. To znamená, že vláda do sněmovny novelu předložila, a to že sněmovna například nenalezla na její projednání měsíc před volbami čas, je logické, a bylo by nutné vzít to v úvahu," dodal Gandalovič.

I stínový ministr životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek doporučí poslancům své strany, aby zákon podpořili. Podle něj by byl problém, kdyby se novela nestihla schválit ještě v září, ale dalo by se to řešit i později:

"Problém to je, ale zákon se dá v novém volebním období předložit znovu. Je důležité, aby to prošlo co nejdříve, ale jestli to bude v září anebo v listopadu, to už roli nehraje."

Přečtěte si také:
Firma ECE žaluje stát kvůli výstavbě nákupního centra Galerie Liberec
Další skupina českých otců se chce odvolat k soudu ve Štrasburku

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme