Poslancům se představili kandidáti na nového eurokomisaře

Kandidáti na nového českého eurokomisaře vyložili karty na stůl. Poslancům sněmovního výboru pro evropské záležitosti jasně řekli, jak by si představovali své působení v Evropské komisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Všichni kromě kandidáta KSČM Vladimíra Remka, který se omluvil, zdůvodňovali, proč právě oni by měli Česko v Bruselu zastupovat.

Vláda má o zástupci země v Evropské komisi rozhodnout do konce října, kdy končí mandát současné komisi. Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle současně potvrdil, že kabinet nemá žádného svého kandidáta:

"Vláda nemá v zadní kapse nějakého svého kandidáta, vláda chce najít shodu s politickými stranami. Pokud z nějakých důvodů takovou shodu nenalezneme, tak vláda rozhodne samostatně, ale ne ve vakuu."

Současný český eurokomisař Vladimír Špidla by chtěl pokračovat v sociální agendě, pokud by byl i nadále českým eurokomisařem. Blízká by mu byla i energetika nebo životní prostředí. Spravedlnost - to je zase hlavní téma, kterému by se chtěl v Bruselu věnovat Pavel Svoboda, kandidát na eurokomisaře KDU-ČSL.

Jak Radiožurnálu potvrdil kandidát zelených Jan Švejnar, v Bruselu by se nejraději zabýval ekonomickou agendou. Vnější vztahy, energetika, doprava nebo životní prostředí - to je portfólio, které by chtěl v Bruselu mít Alexandr Vondra.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme