Nového eurokomisaře by měla vláda vybrat nejdřív za dva týdny

Nového českého zástupce v Evropské komisi by měla vláda vybrat nejdřív za dva týdny. Podle premiéra Jana Fischera je na výběr českého zástupce v Evropské komisi čas, protože až v závěru října by špičky Unie měly rozhodnout o další podobě Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

V tomto ohledu je podle Fischera pro Česko prioritou schválení Lisabonské smlouvy.

"Protože na základě toho se bude na říjnové radě rozhodovat, v jakém formátu bude komise vytvářena, zda-li na niceském půdorysu či na lisabonském. S českou nominací na evropského komisaře to tak není otázka dnů, ale řekněme dvou, tří týdnů," upřesnil Fischer.

Politické strany své kandidáty navrhly. Komisaře ale vybere vládní kabinet.

O nominaci se uchází například současný eurokomisař Vladimír Špidla, kterého prosazuje ČSSD, nebo Alexandr Vondra, kterého by v Bruselu ráda viděla ODS. Komunisté by chtěli Vladimíra Remka, lidovci Pavla Svobodu a kandidátem zelených je Jan Švejnar.

Václava Marešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme