Klaus podepsal Lisabon. Ratifikace smlouvy skončila

Prezident Václav Klaus ve tři hodiny odpoledne podepsal Lisabonskou smlouvu. O dvě hodiny později ke smlouvě připojil svůj podpis i premiér Jan Fischer. Lisabonská smlouva je tím v Evropské unii ratifikována. Podle švédského předsednictví EU začne platit 1. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Václav Klaus

prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Dopoledne ústavní soud rozhodl, že Lisabonská smlouva je v souladu s českým ústavním řádem. Klaus poté prohlásil, že rozhodnutí ústavního soudu očekával a respektuje ho, i když s jeho obsahem a zdůvodněním zásadně nesouhlasí.

"Nemohu souhlasit s jeho formou, tedy právní kvalitou. Nález ústavního soudu není neutrální právní analýzou, ale zaujatou politickou obhajobou Lisabonské smlouvy ze strany jejich stoupenců," řekl Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prohlášení Václava Klause o Lisabonské smlouvě před novináři.

Podle Klause vstoupením Lisabonské smlouvy v platnost, navzdory politickému názoru ústavního soudu, přestane být Česká republika suverénním státem.

'Pod tlakem, jak při vstupu varšavských vojsk'

Jeho zahraničněpolitický poradce Jiří Payne se navíc domnívá, že někteří poslanci rozhodovali o Lisabonské smlouvě pod stejným tlakem jako zákonodárci při vstupu varšavských vojsk na území Československa v roce 1968.

S tím ale zásadně nesouhlasí Jiří Přibáň, odborník na ústavní právo z Univerzity ve velšském Cardiffu. Přiznává ale, že Lisabonskou smlouva určitým způsobem omezuje ústavní suverenitu České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Payne a Jiří Přibáň mluvili o ukončené ratifikaci Lisabonské smlouvy.

"Ovšem jako kterákoli jiná mezinárodní smlouva. Ale zároveň tím, že Česká republika je součástí Evropské unie, tak svou suverenitu může vykonávat právě v rámci Evropské unie," zdůraznil Přibáň.

Politici ocenili rychlost

Premiér Jan Fischer a většina českých politiků ocenila rychlost s jakou Klaus Lisabonskou smlouvu podepsal. "Musím velmi ocenit korektnost pana prezidenta, že podepsal neprodleně po zveřejnění nálezu ústavního soudu," řekl pověřený předseda zelených Ondřej Liška.

Krok Václava Klause uvítala také ČSSD. "Myslím, že to je dobře, že se dostáváme mezi rovnoprávné země Evropské unie,"dodal místopředseda ČSSD Milan Urban.

Klausův rychlý podpis ocenila i strana TOP 09 nebo komunisté.

Konec ratifikace přivítal i předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Konec dobrý, všechno dobré. Trošku se nám to protáhlo. Myslím, že i ústavní soud mohl postupovat rychleji. Zaplaťpánbůh, že to máme za sebou," prohlásil Paroubek.

Naopak podle předsedy lidovců Cyrila Svobody ale o rychlost teď už nešlo. Česko totiž podle něj svojí ratifikací brzdilo Evropu už dlouho.

Někteří občanští demokraté ale prezidentův podpis příliš nehodnotili. "Myslím si, že to je krok, který směřuje k tomu, že máme tuto věc za sebou," uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

'Dalo se s tím počítat'

Zahraničněpolitický poradce českého prezidenta Jiří Payne nicméně uvedl, že s Klausovým podpisem se dalo počítat už delší dobu.

"Každý, kdo zná jeho politický styl, tak ví, že když avizoval, že nebude tím jediným, kdo dělá nějaké problémy, že bude respektovat většinový názor. A tak to také udělal," podotkl Payne.

Rozhodnutí Ústavního soudu bylo poslední podmínkou pro Klausův podpis. Prezidentovi se kvůli výhradám k ,Lisabonu' podařilo prosadil pro Česko výjimku z Listiny základních práv Unie.

Smlouva může začít platit v prosinci

Lisabonská smlouva by měla podle švédského předsednictví EU vstoupit v platnost 1. prosince tohoto roku. Švédský premiér Fredrik Reinfeldt chce kvůli tomu v nejbližší době svolat summit EU.

Premiér Jan Fischer už smlouvu kontrasignoval. "Pak to vezeme k uložení tam, kde jsou shromážděny všechny podpisy, a to je v Římě," popsal další průběh Fischer.

Jako důležitý a historický krok označil ratifikaci smlouvy britský premiér Gordon Brown a její ratifikaci uvítal i předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Veronika Malá, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme