O novém českém eurokomisaři rozhodne vláda v úterý

Vláda přerušila jednání o eurokomisaři. Jak informoval vicepremiér Martin Barták, rozhodne o něm až v úterý v deset hodin dopoledne na mimořádné schůzi kabinetu. Politické strany a ani ministři se na jednom jménu zatím neshodly. Ve hře sou dál Vladimír Špidla, Alexandr Vondra a Jan Švejnar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer v Poslanecké sněmovně

Premiér Jan Fischer v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Ministři o novém eurokomisaři zatím hlasovali jen zkušebně. Současný eurokomisař z ČR Vladimír Špidla dostal osm hlasů, o dva víc než bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Milan Znoj o volbě nového českého eurokomisaře.

Pro někdejšího uchazeče o prezidentský úřad Jana Švejnara hlasovali dva členové vlády. Neuspěl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který získal jediný hlas - zřejmě od premiéra Fischera, který jeho jméno minulý týden vyslovil.

Tůma poté oznámil, že už funkci eurokomisaře nechce. Vysvětlil to tím, že poslední politická jednání ukázala, že není konsensuálním kandidátem. Považuje svou nominaci za uzavřenou a dál se bude věnovat práci v České národní bance.

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa to, že kabinet zatím nerozhodl, nepřekvapilo. Podle něj se navíc nemělo jednat jen na půdorysu ODS a ČSSD. "Pokud by býval předseda vlády pozval všechny politické strany zastoupené ve sněmovně, pravděpodobně by se většinová shoda našla snáze," podotkl Filip.

Kandidátem, na kterém se ODS a ČSSD původně shodly, byl přitom šéf úřednické vlády Fischer. Premiér ale celkem brzy bruselský post odmítl. Politolog Milan Znoj spekuluje o tom, že by se mohly dvě největší strany snažit Fischera ,odstranit' do Bruselu.

Fischer je totiž velmi populární, a kdyby vstoupil na politickou scénu, mohl by se podle Znoje stát velkým konkurentem ostatním. "Ale to by byla velmi krátkozraká úvaha. A odchod Fischera by otřásl vládou," uvedl Znoj.

Komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petr Nováček nepovažuje za pravděpodobné, že by premiér Fischer vystupoval pouze jako pasivní osobnost, kterou někdo šoupe po politické šachovnici.

Předseda Evropské komise José Barroso chce mít nominace od států sedmadvacítky do konce tohoto týdne. Podle neoficiálních informací má dosud sedmnáct jmen.

Lidovci se mohou přiklonit ke Švejnarovi

KDU-ČSL by nakonec mohla podpořit Jana Švejnara, protože se ukazuje, že jejich vlastní kandidát - Pavel Svoboda - nemá v dalších kolech výběru českého zástupce v Evropské komisi moc šancí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor ČRo 1 Petr Nováček mluvil o volbě nového eurokomisaře v Rádiu Česko.

Švejnar, který má v současnosti podporu Strany zelených, už jednal s některými ministry, ale například i s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Českému rozhlasu to potvrdil Švejnarův tajemník Daniel Herman.

"Pan profesor se setkal s předsedou sociální demokracie Jiřím Paroubkem v sobotu. Širokospektrální rozkročení nadstranické pana profesora je vlastně pokračováním už z doby prezidentské kandidatury. Takže, dá se říci, že se obnovuje tehdejší koalice podpory několika stran," řekl Herman.

Místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques podle svých slov očekávala, že kabinet v pondělí nerozhodne. Dál nicméně věří v šance Jana Švejnara, kandidáta zelených . Připouští však také, že se kabinet může rozhodnout úplně jinak.

"Bude-li to dobrý kandidát, tak není důvod se tomu bránit. Na druhou stranu je vidět, že personální nouze zde existuje, pokud se ani za dlouhé týdny intenzivního hledání a vyjednávání žádné jméno neobjevilo. Pokud je kandidát, který všechny kvalifikační předpoklady splňuje a je přijatelný napříč politickým spektrem, tak je politický prostor na jeho přijetí," uvedla Jacques.

Fischer navrhoval guvernéra ČNB Tůmu

Premiér Jan Fischer by jako nového českého eurokomisaře rád viděl guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmu. Na tento post ho navrhl jako možného společného kandidáta vlády, ODS a ČSSD. Obě nejsilnější strany se ale proti Tůmovi vzápětí ohradily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o českém eurokomisaři v posledních dnech připomněla Naďa Bělovská.

Mirek Topolánek oznámil, že Tůma kandidátem občanských demokratů na eurokomisaře nebude. Předseda ODS tvrdí, že s ním premiér málo komunikuje. "Vyloučil, že by v tuto chvíli dohoda na společném kandidátovi na eurokomisaře existovala. Jeho vyjádření bylo zatím negativní," řekl Radiožurnálu mluvčí ODS Martin Kupka.

Překvapena je Tůmovou kandidaturou také ČSSD, která říká, že není dobré odvolávat guvernéra centrální banky v době krize. Po těchto prohlášeních nakonec guvernér Tůma svou novinaci odmítl.

Jména kandidátů se rychle střídají

KDU-ČSL na eurokomisaře navrhla někdejšího ministra Pavla Svobodu, Zelení nominovali ekonoma Jana Švejnara. Kandidátem KSČM se stal komunistický europoslanec a první československý astronaut Vladimír Remek.

Na konci září předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že jeho strana podpoří stávajícího komisaře Vladimíra Špidlu. ODS rozhodla, že jejím kandidátem na post českého zástupce v Evropské komisi je někdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Na konci října Lidové noviny napsaly, že českým eurokomisařem by se mohl stát bývalý ministr průmyslu a obchodu z 90. let Vladimír Dlouhý. Kandidátem, na kterém se ODS a ČSSD původně shodly, byl chvíli premiérJan Fischer. Předseda vlády ale brzy post eurokomisaře odmítl.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Naďa Bělovská, Václava Marešová, Martina Mašková, Petr Medek, Alice Kottová, Jan Piroch, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme