České vědecké projekty získají přes dvě miliardy z Evropské unie

Čtyři české vědecké projekty úspěšně prošly výběrovým sítem a získají přes dvě miliardy korun z Evropské unie. Jde o finance z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Peníze obdrží Vysoké učení technické v Brně, tamní Výzkumný ústavu veterinárního lékařství. Další miliony putují do Prahy do Akademie věd a na Technickou univerzitu v Liberci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo školství obdrželo celkem 44 žádostí, ze kterých bylo vybráno osm nejlepších. Podpora byla zatím definitivně schválena prvním čtyřem projektům, mezi zbývající rozdělí ministerstvo ještě čtyři miliardy korun.

Technická univerzita v Liberci získala podporu v hodnotě přes 800 milionů korun na vybudování špičkově vybaveného výzkumného centra zaměřeného především na výzkum nanotechnologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prorektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs mluvil na Rádiu Česko o tom, jak jeho univerzita naloží se získanými finančními prostředky.

"Projekt jsme zpracovávali víc než tři roky a zahrnuje ty aktivity, ve kterých je škola opravdu dobrá. Tedy počínaje nanotechnologiemi a konče alternativními pohony do dopravních strojů. Jde tedy o široké spektrum aktivit," řekl pro Rádio Česko prorektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

"Za tu částku postavíme objekt laboratoří, který nyní nemáme a vybavíme ho potřebným zařízením. Bude to větší budova o 9000 metrech čtverečních poblíž areálu univerzity," informoval Kůs.

Technická univerzita v Liberci je také úspěšná ve spolupráci s průmyslovými podniky. "Jde například o výrobu náhrad chrupavek z materiálů, které se na univerzitě vyrábějí. Nebo je to spolupráce s firmami, které podnikají v automobilovém průmyslu. Naše spolupráce pokrývá většinu významných firem z Liberecka a Středních Čech," dodal prorektor Technické univerzity v Liberci.

Lenka Buriánková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme