Proplácení zdravotnických poplatků se nelíbí Bruselu

Současný systém proplácení zdravotnických poplatků českými kraji je podle Evropské komise diskriminační. Svůj neformální názor vyslovila na jednání s představiteli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Šetření pro podezření z poskytování nedovolené státní podpory ale zatím proti Česku nezahájila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Evropská komise zastává názor, že proplácení zdravotnických poplatků 13 českými kraji je diskriminační. Kraje je totiž vracejí jen pacientům zařízení, kterých jsou zřizovateli.

Na jednání se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže komise upozornila, že by se mohlo jednat o nedovolenou veřejnou podporu. V pořadu Stalo se dnes to potvrdil první místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom, který se zástupci komise jednal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom v pořadu Stalo se dnes

„Neformální stanovisko Evropské komise je v tom, že pokud by bylo pokračováno v současném systému proplácení poplatků, tak jak je ve 13 krajích České republiky doposud, tak by mohlo zakládat eventuelní možnost nedovolené veřejné podpory.“

Zatím ale není jasné, jaké další kroky chce Evropská komise podniknout. Navrhla ovšem řešení do budoucna. Buď poplatky neproplácet vůbec, nebo všem bez ohledu na to, jaké zdravotnické zařízení použili.

„Je to doporučení pro stávající systém, aby se kraje od nějakého nejbližšího okamžiku tímto doporučením řídily. Rozhodnutí musí učinit relevantní politické reprezentace v rámci krajů, jakým způsobem se zachovají,“ doplnil Brom.

Krajští hejtmani budou o dalším proplácení poplatků jednat v pátek. Pardubický kraj - jako první - už oznámil, že s touto praxí od zítřejšího dne končí.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme