EK varuje Prahu před ztrátou miliard z evropských fondů

Evropská komise varuje Česko před ztrátou desítek miliard korun z evropských fondů. Vyplývá to z dopisu, který má Český rozhlas 1- Radiožurnál k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Dopis Komise adresuje ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému a vybraným náměstkům ministerstev školství, financí, vnitra a životního prostředí. Jankovský existenci dopisu Radiožurnálu potvrdil.

Personální změny

Komise upozorňuje především na skutečnost, že personální změny, které provedl ministr školství Josef Dobeš, můžou vést ke zpoždění čerpání peněz z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI). Ten je přitom podle Bruselu klíčový pro konkurenceschopnost české ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Varování Evropské komise přiblížil Ondřej Houska

Dobeš nedávno odvolal Jana Vitulu, který měl na ministerstvu čerpání evropských peněz na starosti. Spolu s Vitulou odešla řada jeho podřízených. Komise upozorňuje, že operační program VaVpI je už nyní ohrožen, protože byl v minulosti schválen s ročním zpožděním.

Podle Bruselu podstatná výměna managementu a dalších pracovníků „může zvýšit riziko", že Česko o evropské peníze z tohoto programu přijde. Situace v operačním programu VaVPI je podle Komise kvůli krokům ministerstva „obzvlášť vážná".

Hrozící ztrátu desítek miliard z dotačních programů Evropské unie by mělo podle Vituli řešit vedení vládní koalice. Takové jednání je připraven sám iniciovat.

Jan Vitula ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že tvrdší varování ze strany Evropské komise ještě neviděl. „V tenhle okamžik si myslím, že fondy jsou skutečně vážně ohroženy. Takže se domnívám, že už by to bylo na to, aby se začalo vážně diskutovat o tomto problému i na vyšší úrovni,“ řekl.

„Uvidíme, jaká bude reakce na ten dopis. Ty věci se mohou ještě během týdne, čtrnácti dní někam posunout. Budu to navrhovat, pokud nastane situace, že se tam opravdu neobjeví kvalifikovaní lidé,“ dodal Vitula.

Obdobou je vnitro

Podobné riziko podle Komise existuje i na ministerstvu vnitra. Komise varuje, že pokud k rozsáhlým personálním změnám dojde i na ministerstvu životního prostředí, bude se riziko ohrožení přísunu evropských peněz týkat i tohoto úřadu.

Polemika

Jak upozornil ministr školství Josef Dobeš ve Světě o třetí, každý týden jedná s člověkem odpovědným za projekt VaVpI. Citovaná zpráva je z 1. 10. a má několik odstavců. „První upozorňuje, že projekt VaVpI má rok zpoždění. Druhá věc: upozorňuje, že je třeba vše zrychlit a třetí, že výměna může ještě ztížit, že se ztratí know how,“ řekl Dobeš. Právě tato zjištění jsou podle něho důvodem změn.

Přehrát

00:00 / 00:00

K dopisu se vyslovil ministr školství Josef Dobeš ve Světě o třetí. Reagoval také redaktor Ondřej Houska

„Do konce roku dojde v Bruselu ke schválení čtyř klíčových projektů v hodnotě asi 15 miliard. Nové vedení podepsalo pět nových projektů v hodnotě asi 3 miliard. Obnovili jsem 18 svévolně zastavených projektů panem Vitulou,“ uvedl ministr. Podle něho samotný Brusel upozornil na větší administrativu, než je třeba.

Dobeš argumentujete tím, že Jana Vitulu odvolal na základě dvou provedených auditů. Ty teď ale prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který má podezření, že zakázku na audit neoprávněně rozdělil a tím se vyhnul povinnosti vyhlásit řádné výběrové řízení.

„Já jsem rád, ať úřady prošetřují, co mají prošetřovat,“ řekl Dobeš. „Jestliže dvě firmy, které sledují jednu věc, dojdou ke shodnému závěru, pak je to pro mne důvěryhodnější, ale znovu říkám, že předmět auditu je pokaždé trochu jiný a nemůže to z mého pohledu dělat jedna firma,“ zdůraznil ministr Dobeš.

Redaktor Ondřej Houska ve Světě o třetí odmítl, že by v dopise EK bylo cokoli o tom, že by se za bývalého vedení nečinily kroky k odstranění zpoždění. „Pan ministr říká, že pan Vitula nedokázal program dotáhnout alespoň do průměru. Proč o něm EK píše o odvolaných úřednících jako o klíčových, zkušených zaměstnancích?“

„A co se týče projektů, kterými se po právu pan ministr chlubil, byly připraveny za jím odvolaného pana Vituly,“ upozornil Houska.

Milan Kopp, Štěpánka Čechová, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme